Grzeszki na widelcu

program poradnikowy
Wtorek
22:00

Grzeszki na widelcu

 

Ania Guzik w kolejnej odsłonie programu „Grzeszki na widelcu”,  rozłoży na czynniki pierwsze temat odchudzania – przeanalizuje najmodniejsze diety i obnaży największe dietetyczne mity. Widzowie dowiedzą m.in. się skąd się bierze problem z efektem jojo i jak z nim walczyć, czy tabletki odchudzające mogą zaszkodzić zdrowiu oraz jak kupować suplementy diety i czy naprawdę są takie, które rzeczywiście działają. Ania przy wsparciu dietetyczki sprawdzi też, jakie produkty spożywcze pomagają spalać tłuszcz. Będzie też o tym, czy cukier zawsze szkodzi diecie i w jakim przypadku mogą pomóc badania genetyczne.

 

Program „Grzeski na widelcu” będzie również gościł w laboratorium żywności, gdzie nasza prowadząca wraz z ekspertem, wyjaśni co tak na prawdę kryje się w odchudzających produktach. Z kolei w swojej kuchni Ania ugotuje dietetyczne, ale smaczne dania, które świetnie sprawdzą się w trakcie walki z kilkoma zbędnymi kilogramami. Będą m.in. placki z batatów, które są bardzo syte, ale dostarczają mało kalorii i sporo składników odżywczych. Są też idealne dla tych, którzy mają kłopoty z poziomem cukru we krwi. 

 

 

 

 

 

 

 

PRZEPISY

 

 

LASAGNE BOLOGNESE

opakowanie świeżego makaronu do lasagne
200 g startego w domu parmezanu
300 g pokrojonejw kostkę mozarelli nie z zalewy
olej rzepakowy

Sos boloński:

250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
pokrojona drobno cebula
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
kilka łodyżek pokrojonego selera naciowego
duża starta marchewka
pół szklanki białego wina
2 szklanki passaty pomidorowej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
suszony tymianek i oregano

Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa do starcia


W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam poszatkowaną cebulę i czosnek i seler  naciowy.
Gdy cebula sie zeszkli wrzucam startą marchewkę i poszatkowany seler naciowy.
I teraz uwaga, ważna sprawa aby mięsko się dobrze posmażyło. Wszystko co mam w garnku przesuwam to na jedną stronę i wrzucam 1/3 mięsa. Obsmażam kilka minut,

Passata pomidorowa

3 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne)
płaska łyżka soli
rozgniecione ząbki czosnku

Sparz pomidory, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, powycinaj z nich twardą szypułkę, a następnie pokrój na małe kawałki. Przełóż do dużego, czystego garnka i gotuj przez 5- 10 minut. Zmiskuj blenderem. Dopraw pomidory solą i czosnkiem.

Do warzyw z mięsem dodajemy wino i passatę. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami ora zliśmi bazylii. Zostawiamy na średnim ogniu (1/2 mocy palnika) na 30 minut.

Robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy makę i chwile grzejemy, aby mąka połączyła się z masłem. Dolewamy zimne mleko i gotuję na małym ogniu aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Dodajemy odrobinę parmezaniu do sosu beszamelowego, żeby nabrał charakteru.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym. Układamy warstwy: makaron, sos boloński, beszamel, parmezan, mozzarella .Na samą górę sypiemy obficie parmezanem i mozarellą.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 – 200 stopni piekarnika. Pieczemy  pod przykryciiem 30 minut. Gdyby miała suchy makaron piekłabym pod przykryciem o 10 minut dłużej. Potem zdejmujemy  pokrywkę i pieczemy  jeszcze 10 minut.

Lasagne serwujemy  lekko przestudzoną

 

LASAGNE ZE SZPINAKIEM

 

makaron do lasagne

600 g świeżego szpinaku

300 gramów wędzonego na zimno łososia

3 ząbki czosnku,

mała cebula,

pół pora,

garść ziaren słonecznika

awokado

400 g pokrojonej drobno mozzarelli,

szklanka jogurtu naturalnego greckiego,

2 serki ricotta

2 łyżki oliwy,

sól i pieprz

starta gałka muszkatołowa

 

 

Rozgrzewamy na patelni oliwę posiekany czosnek, cebulę i por, jak się cebula zeszkli dorzucamy szpinak  i podsmażamy 2 - 3 minuty. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt oraz ser ricotta. Smarujemy olejem rzepakowym brytfanke, uładamy warstwy - makaron, sos szpinakowy, pokrojonego w kostkę awokado, pokrojony łosoś, mozarella i podprażony słonecznik. Połowę mozzarelli dodajemy do środka lasagne.  Wierzch posypujemy resztą startej mozzarelli. Zapiekamy, w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez ok. 20 minut, z przykryciem, 10 minut bez przykrycia.

 

Fondue serowe

 

Przepis na klasyczne fondue dla 4 osób:

200 g pokrojonego mazdamera

200 g pokrojonego ementalera.

150 ml białego wina (wytrawnego!),

2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

kieliszek wiśniówki,

łyżeczka soku z cytryny,

pieprz i gałka muszkatołowa

pszenny i razowy chleb

 

Kroimy  ser na małe kawałki. Naczynie nacieramy czosnkiem. Do fondue serowego idealnie nadaje się naczynie ceramiczne, bo w nim ser się nam nie przypali. Mąkę mieszamy w wiśniówką. Wlewamy wino. Podgrzewamy garnek i dodajemy ser. Cały czas mieszamy zawartość.  

Miks z wiśniówki i mąki wlewamy do fondue. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Doprowadzamy do wrzenia na 2-3 minuty. Tak regulujemy palnik, aby fondue leciutko wrzało.

 

Fondue bulionowe

 

3 średnie  pietruszki

3 duże marchewki

mały seler

cebula

4 ząbki czosnku

5 szklanek wody

świeża natka pietruszki i świeży lubczyk

ziele angielskie i liść laurowy

pieprz i sól

4 łyżki oliwy

200 g filetów z halibuta, łososia lub dorsza

szparagi, kalafior, brokuły

cytryna

 

Bulion warzywny

 

Warzywa kroimy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy w niej czosnek i cebulę. Wrzucamy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy całość, cały czas mieszając. Wlewamy wodę i czekamy aż będzie wrzało. Dodajemy zioła i przyprawy. Bulion warzywny gotujemy przez godzinę.  W tym czasie kroimy rybę w paski. Skrapiam je sokiem cytryny. Wlewamy zawartość do naczynia. Fondue bulionowe robimy w garnku żeliwnym, podgrzewamy garnek, żeby cały czas rosół był gorący.

 

 

Kotlet schabowy z zasmażaną kapustę i puree ziemniaczanym


200 g kapusty kiszonej
drobno posiekana cebula żółta
6 łyżek masła
2 czubate łyżki mąki
sól
3 łyżeczki cukru
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
pół szklanki zimnej wody  

Kapustę zalewamy wrzątkiem (poziom wody równy z poziomem kapusty), wsypujemy cukier, sól, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i duszę.
Do zrumienionej cebuli dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Do zasmażki dolewamy porcjami wodę ściągając garnek z ognia i mieszając, zagrzewając i ponownie. Gdy kapusta będzie miękka gotową zasmażkę dodajemy do kapusty.

Puree ziemniaczane z mlekiem i masłem

½ kg ziemniaków
3 łyżki masła w temp. pokojowej
pół szklanki podgrzanego mleka
sól  

Ziemniaki kroimy  na ćwiartki, wtedy szybciej sie ugotują. Powinno to potrwać ok 20-30 minut. Im krócej tym lepiej. Zostanie w nich więcej dobrych składników.
Nie solimy wody. Będziemy solić samo pure. Po ugotowaniu ubijamy ziemniaki. Podczas ubijania dodajemy, masło, sól i podgrzanbe mleko, ubijamy na kremową masę.

Kotlety schabowe

300 g schabu od strony karczku
5 - 6 łyżek smalcu
pół szklanki bułki tartej
pół szklanki mąki pszennej
sól i pieprz
jajko

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Aby panierka nie odpadała od kotleta, mięso powinno być dobrze osuszone przed panierowaniem.
Kroimy mięso  nożem na ok 2 cm szerokości.
Schab przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem do ubijania mięsa. Kotlety rozklepujemy przez folię spożywczą aby nie zmiażdżyć włókieni i aby mięso nie pryskało. Obracamy kotlet na drugą stronę i ubijamy tak samo. Kotlet powinien mieć od około centymetra grubości.
Tłuszcz na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Jeśli olej będzie źle rozgrzany, panierka może odpadać.
Najlepiej panierować w lateksowych rękawiczkach. Wtedy składniki panierki nie lepią się do dłoni i mięso jest nią dobrze pokryte.
Najpierw obtaczamy kotlet w mące. Potem maczamy w jajku. Na końcu  w tartej bułce.
Kotlety wrzucamy na gorącą patelnię od razu. Inaczej panierka nasiąka mięsnymi sokami i może odchodzić od mięsa.
Podczas smażenia nie obracamy kotletów widelcem, bo soki wypłyną na zewnątrz. Lepiej wykorzystać do tego szczypce. Smazymy po 3-4 minuty z każdej strony.


Kotlet w migdałach z puree z warzyw i surówką z kapusty

Puree z warzyw potrzebujecie:

mała pietruszka
1/2 małego selera
kilka kwiatów kalafiora
1 mały batat
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka liści mięty do dekoracji

Pietruszkę, batat i seler ugotujemy razem. Oddzielnie  kalafior. Aby zneutralizować zapach kalafiora podczas gotowania wrzucamy do wody kilka gałązek świeżego koperku.
Seler należy do najmniej kalorycznych warzyw. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn i
pobudza przemianę materii. Ugotowane warzywa miksujemy. W przeciwieństwie do pure z samych ziemniaków, to pure możemy zmiksować. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Gałka muszkatołowa pomaga przy biegunce, skurczach żołądka, nieżycie żołądka, wzdęciach. Dekorujemy puree miętą.

kotlety w migdałach

pierś z kurczaka
szklanka płatków migdałowych
pół szklanki mąki kukurydzianej
2 białka z jajek
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz

Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Rozbijamy mięso. Solimy i pieprzymy. Płatki migdałowe przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wsypujemy mąkę. Jest bezglutnowa, lekkostrawna i energetyczna. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie moczymy w samym białku z jajka, a potem w płatkach migdałowych. W dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso - najpierw przez 2 minuty z każdej strony, potem jeszcze trochę podsmażamy.

Surówka  
szklanka zielonego groszku
szklanka poszatkowanej świeżej kapusty
dowolne kiełki

Mieszamy kapustę z kiełkami i groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.


ROLADY z modrą kapustą i kluskami śląskimi


½ kg mięsa wołowego (zrazowa, krzyżowa górna lub dolna)

3 ogórki kiszone

plaster boczku wędzonego

mała cebula biała

2 szlanki wody

2 łyżki mąki pszennej

olej rzepakowy

łagodna musztarda

sól i pieprz


Do obsmażania i duszenia wołowiny najlepsza jest głęboka patelnia z grubym dnem i z przykrywką. Ważne jest to, żeby smażyć mocno schłodzonego mięsa prosto z lodówki, bo wtedy nawet nasze idealne zrazowe czy krzyżowa mogą gubić strukturę. Mięso kroimy na plastry około 1 cm grubości w poprzek włókien. Trzeba je ubić na bardzo cienkie plastry około 3-5 mm grubości. Do farszu używamy pokrojonych drobno ogórków, cebuli, boczku pokrojonego w kostkę i mieszam. Rozbite mięso smarujemy musztardą, dodajemy sól, pieprz. Nakładamy farsz, zwijam mięso i obowiązuję nitką. Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie zrumienione zalewam gorącą wodą.  Gotujemy około 1,5 godziny. Potem wyjmujemy  rolady. Wodę mieszam z 2 łyżkami mąki i dodaję do sosu. Na małym ogniu gotuję ok. 3 min.

kluski śląskie

1/2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

łyżeczka masła

sól

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dzielicie w misce na cztery części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby zajęła puste miejsce po ziemniakach. Potem dorzucamy wyjęte ziemniaki oraz jajko. Wygniatamy ciasto i formujemy kluski. Według najbardziej tradycyjnych przepisów kluski śląskie powinny mieć w środku dziurkę.

modra kapusta

mała kapusta czerwona
cebula

plaster boczku wędzonego
olej rzepakowy
2 łyżki cukru
sól, pieprz
łyżka octu

Poszatkowaną kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy aż zmięknie.
Pokrojony boczek  i cebulę podsmażamy. Odcedzamy kapustę, dodajrmy do niej boczek z cebulą, ocet, pieprz, sól i cukier . Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.



Zdrowa rolada z indyka z kluskami gryczano- żytnimi i surówką na słodko


300 g Piersi z indyka
150 g pieczarek
Mała cebula
białko jajka
olej rzepakowy
sól i pieprz
majeranek

Umyte pieczarki i cebulę szatkujemy. Na patelni z rogrzaną łyżką oleju rzepkaowego dusimy cebulę razem z pieczarkami. Pierś z indyka rozcinamy na dwie równe części, rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawami. Do uduszonych pieczarek wbijamy białko, dodajemy soli i pieprzu. Farsz rozkładamy na mięso, zwijamy rolady, zawiązujemy nitką, smarujemy olejem rzepakowym, pieczemy w temp. 180 około godziny.

kluski gryczano- żytnie

    3/4 szklanki mąki pól na pół gryczanej i żytniej
    2 jajka
    1 łyżka miękkiego masła
    pół łyżeczki soli

W dużym garnku gotujemy wodę. Mąki mieszamy z solą, z miękkim masłem oraz jajkami.
Kluski wrzucamy łyżeczką na gotującą się wodę. Po wypłynięciu, wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową.

surówka z czerwonej kapusty

    1/2 główki czerwonej kapusty
    2 obrane jabłka
    dwie garście rodzynek namoczonych w wodzie
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 cytryna
    sól i pieprz

Pokrojoną kapustę, solę i mieszamy. Dodajemy do kapusty jabłka. Na koniec dodajemy rodzynki, skrapiamy oliwą i sokiem z  cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

PIECZONE PLACKI Z CUKINII

 2 duże cukinie
 1/2 pęczka koperku
 gałka muszkatołowa
 jajko
 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
 sól, pieprz

Do placków:

Jogurt naturalny
Wędzony na zimno łosoś.
Kolorowy pieprz
Cytryna
Koperek
miód
Olej rzepakowy do smarowania blachy

Ścieramy na tarce cukinię (średnie oczka). Oprószamy utartą cukinię
solą i odkładam na ok. pół godziny. Wyciskamy nadmiar płynu z
cukinii. Siekam ynożyczkami koper.
Mieszamy cukinię z posiekanym koprem, jajkiem i mąką, dodajemy gałkę
muszkatołową, odrobinę soli bo większość poprzedniej soli
wyciskamy z wodą. Do tego pieprz. Ciasto powinno być ani rzadkie,
ani gęste. Smarujemy odrobiną oleju blachę.

Formujemy placuszki. Smarujemy blachę olejem rzepakowym. Piczemy w
piekarniku w temp. 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy olejem z
wierzchu. Po kolejnych 10 minutach wyciągamy. Układamy na wierzchu
pokrojonego łososia, kapkę jogurtu naturalnego i dekorujemy koperkiem
oraz plasterkiem cyrtyny. Dodajemy pieprzu i skrapiamy jeszcze sokiem z
cytryny.

Drugi placek zrobimy na słodko, z jogurtem i miodem.


PLACKI ZIEMNIACZANE

1/2 kilograma ziemniaków

mała cebula biała

jajko


3 łyżki mąki pszennej

sól i pieprz

olej rzepakowy

przyprawa do ziemniaków

składniki na gulasz:

1/2 kg wołowiny

cebula

olej

ząbek czosnku

100 g pieczarek

czerwona papryka

szklanka rosołu

liść laurowy

pieprz, sól

ziele angielskie

1/4 szklanki koncentratu pomidorowego

dwie łyżki mąki

4 łyżki śmietany 18 proc.

składniki do placków na słodko:

śmietana kremówka

cukier

zacznijcie od gulaszu, bo mięso wołowe musi długo się dusić.
podsmażamy mięso na oleju, na drugiej patelni podsmażamy posiekaną
cebule i czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Potem dodajemy do
mięsa. Wlewamy rosół i przyprawiamy. Gotujemy ok. 1,5 godziny na małym
ogniu, często mieszając.
 
Ziemniaki ucieramy na specjalnej tarce do ziemniaków. Kilka ziemniaków
zetrzemy na tarce o grubych oczkach, co sprawi, że placki będą
chrupiące dzięki większym kawałkom. Odciskamy ziemniaki z nadmiaru
soku. Mieszamy z roztrzepanym jajkiem i mąką i startą cebulą.
doprawiamy. Rozgrzewamy olej rzepakowy. Placki trzeba smażyć od razu po
zrobieniu ciasta, nie możecie czekać. Inaczej mogą się rozpadać.

Pod koniec duszenia gulaszu, dodajemy koncentrat pomidorowy, ściągamy z
ognia, dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewamy.  Placki odsączamy
z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.


TORT MARCHEWKOWY z ORZECHAMI

Na ciasto:
2 szklanki startej marchewki
4 jajka
półtorej szklanki cukru brązowego
szklanka mąki białej pszennej
szklanka mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
szklanka oleju rzepakowego

Na krem:
2 serki mascarpone , 4 łyżki ksylitolu

Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich.
Nie obawiajcie się. Przy cieście marchewkowym nie ma przegranych. To szybki i łatwy tort. Poradzą sobie z nim nawet najwięksi tortowi amatorzy.

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy – najpierw suche, potem mokre. Pieczemy godzinę w piekarniku w temp. 180 stopni.

Serek mascarpone mieszamy z ksylitolem. 1/4 zostawiamy do dekoracji tortu.
Po wystygnięciu przecinamy ciasto na pół, smarujemy serkiem. Przykrywamy. Na wierzchu smarujemy serkiem i dekorujemy orzechami.

 

KOTLET SCHABOWY Z ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ I PUREE ZIEMNIACZANYM

 

200 g kapusty kiszonej

drobno posiekana cebula żółta

6 łyżek masła

2 czubate łyżki mąki

sól

3 łyżeczki cukru

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

pół szklanki zimnej wody 

 

Kapustę zalewamy wrzątkiem (poziom wody równy z poziomem kapusty), wsypujemy cukier, sól, dodajemy  listek laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. Może to zająć około godziny.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i duszę.

Do zrumienionej cebuli dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Do zasmażki dolewamy porcjami wodę ściągając garnek z ognia i mieszając, zagrzewając i dolewamy ponownie. Gdy kapusta będzie miękka gotową zasmażkę dodamy do kapusty.

 

Puree ziemniaczane z mlekiem i masłem

 

½ kg ziemniaków

3 łyżki masła w temp. pokojowej

pół szklanki podgrzanego mleka

sól 

 

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na ćwiartki, wtedy szybciej sie ugotują. Powinno to potrwać ok 20-30 minut. Im krócej tym lepiej. Zostanie w nich więcej dobrych składników.

Nie solimy wody. Po ugotowaniu ubijamy ziemniaki. Podczas ubijania dodajemy, masło, sól i podgrzane mleko, ubijamy na kremową masę.

 

kotlety schabowe

 

300 g schabu od strony karczku

5 - 6 łyżek smalcu

pół szklanki bułki tartej

pół szklanki mąki pszennej

sól i pieprz

jajko

 

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Aby panierka nie odpadała od kotleta, mięso powinno być dobrze osuszone przed panierowaniem.

Kroimy mięso  nożem na ok 2cm szerokości.

Schab przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem do ubijania mięsa. Kotlety rozklepujemy przez folię spożywczą aby nie zmiażdżyć włókien i aby mięso nie pryskało. Obracamy kotlet na drugą stronę i ubijamy tak samo. Kotlet powinien mieć od około centymetra grubości.

 

Bedziemy zaraz smażyć. Tłuszcz na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Jeśli olej będzie źle rozgrzany, panierka może odpadać.

 

Najlepiej panierować w lateksowych rękawiczkach. Wtedy składniki panierki nie lepią się do dłoni i mięso jest nią dobrze pokryte.

Najpierw obtaczamy kotlet w mące. Potem maczamy w jajku. Na końcu w tartej bułce.

Kotlety wrzucamy na gorącą patelnię od razu. Inaczej panierka nasiąka mięsnymi sokami i może odchodzić od mięsa.

Podczas smażenia nie obracamy kotletów widelcem, bo soki wypłyną na zewnątrz. Lepiej wykorzystać do tego szczypce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.

 

TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

Na ciasto:
2 szklanki startej marchewki
4 jajka
półtorej szklanki cukru brązowego
szklanka mąki białej pszennej
szklanka mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek

szklanka oleju rzepakowego

Na krem:
2 serki mascarpone , 4 łyżki ksylitolu

Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich.


Wszystkie składniki na ciasto mieszamy – najpierw suche, potem mokre. Pieczemy godzinę w piekarniku w temp. 180 stopni.

Serek mascarpone mieszamy z ksylitolem. 1/4 zostawiamy do dekoracji tortu.

Mascarpone to świetne źródło wapnia, potrzebnego waszym kościom i zębom.

 

Po wystygnięciu przecinamy ciasto na pół, smarujemy serkiem. Przykrywamy. Na wierzchu smarujemy serkiem i dekorujemy orzechami.

 

 

 

TORT ORZECHOWY NA MAŚLE

 

 

Na ciasto:

7 jajek

7 łyżek masła

300 g cukru

mąka zierniaczana

maka tortowa

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

4 jajka

200 g cukru pudru

2 kostki masła

300 g zmielonych orzechów

 

Do dekoracji:

wiórki czekoladowe i połówki orzechów

 

Macie przygotować mieszankę z mąki ziemniaczanej, tortowej i kakao. Mieszanka ma mieć w sumie 350 gramów. Żeby wykonać zadanie, pomóżcie sobie wagą kuchenną.

Na sumę 350 gramów mają się składać:

2 łyżki mąki ziemniaczanej

plus

2 łyżki kakao

plus mąka tortowa, której dosypujecie tyle, aż mieszanka uzyska 350 gramów.

 

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku na pulchną masę. Do utartej masy dodajemy mąki i kakao oraz proszek do pieczenia.

 

Ucierając jajka i masło z cukrem trzeba być dokładnym i cierpliwym. Masa będzie puszysta. To może trwać i kilka minut, nie wolno iść na skróty, bo ciasto może nie być puszyste.

 

Masło do mojego tortu musi temperaturę pokojową, natomiast gdy robicie kruche ciasto, masło powinno być z lodówki.

 

Jeśli robicie tort z owocami w cieście, oprószcie je mąką, żeby nie opadły na dno.

 

Ubijamy pianę z białek (w trakcie ubijania dodać szczyptę soli aby łatwiej się ubiła). Ważne: w czystej misce. Piana źle się ubije, jeśli napotka w misce np. na resztkę masła czy innego produktu np. cukru.

Pianę dodajemy do masy za pomocą silikonowej szpatułki, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Bardzo delikatnie mieszam. Nie mieszamy zbyt długo, bo ciasto może być ciężkie i zbite. Jeśli używacie miksera to proszę na najniższych obrotach. Piec ok. 45 min. w temp. ok. 180 stopni.

 

Podczas pieczenia nie uchylajcie drzwiczek piekarnika, bo ciasto może opaść albo zrobi się Wam zakalec. Możecie otworzyć drzwiczki dopiero na koniec, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło. 

 

W tym czasie robimy krem.

Masło ucieramy na pulchną masę. Jajka z cukrem pudrem ubijamy na parze i studzimy

Dodajemy po łyżce ubite jajka do masła nie przerywając ucierania. Na koniec dodajemy zmielone orzechy.

 

Dodamy jeszcze do masy zmielone orzechy.

 

Wyjmujemy tort.  Przecinamy na pół. Przekładamy kremem. Górę i boki również posmarować. Dekorujemy połówkami orzechów i potartą czekoladą.

 

BURGER BURACZKOWY

 

Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

szlanka startych na grubych oczkach buraków

żółtko jajka

rozmaryn  i gałka muszkatołowa

garść posiekanej natki pietruszki

sałata masłowa

kiełki

ziarna słonecznika i dyni

pomidor

bułka pełnoziarnista

 

Sos czosnkowy

1 mały jogurt naturalny

2  łyżki majonezu

2 ząbki przeciśnitę przez praskę ząbki czosnku

 

Kaszę mieszamy z burakami, jajkiem, przyprawami i pietruszką. Formujemy kotleciki i pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie robimy sos.

Wyjmujemy kotleciki z piekarnika. Smarujemy bułki sosem, nakładamy składniki, sałata, kotlet, pomidor, kiełki, ziarma.

 

 

BURGER WOŁOWY CHILLI

 

400 g mięsa wołowego tzw. burgerówki

posiekana cebula biała

pokrojona w krążki cebula czerwona

sól i pieprz

4 łyżki ketchupu

4 łyżki musztardy

4 łyżki ketchupu

sos Chilli (skład: papryka chili 88%, sól, cukier, regulator kwasowości: kwas 
octowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

4 plasterki sera cheddar

sałata masłowa

4 plasterki wędzonego boczku

2 ogórki kiszone

4 pszenne bułki

Sezam

Białko z jajka

 

Posiekaną, białą cebulę szklimy  na patelni. Bułki smarujemy białkiem i posypuję sezamem. Wkładamy do piekarnika na 5 minut  w piekarniku i piekę w 130 stopniach. Dodajemy do mięsa cebulkę. Nie solimy jeszcze mięsa, bo wtedy wołowina puści soki i może być twarda. Rozdzielamy mięso na 4 części i formujemy kotlety. Kotlety kładziemy na gorącej patelni grillowej i smażymy około 5 minut z każdej strony. Nie nakłuwamy mięsa widelcem, żeby nie wyciekły soki, tylko przekładamy łopatką – oczywiście silikonową.

 

Sos: majonez mieszamy z ketchupem.

 

Wyjmujemy bułki z piekarnika. Bułki przekrajamy, smarujemy musztardą, wtedy lepiej będzie się trzymać cała zawartość burgera. Od dołu kładziemy sałatę, mięso, teraz doprawiamy kotlet sola i pieprzem oraz dajemy kapkę sosu chilli. Potem, boczek, ser, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i ogórek kiszony, dodajemy sos majonezowo-ketchupowy i na koniec odrobinę musztardy. Teraz wystarczy złożyć bułkę i jemy.

 

Z ilością sosu nie przesadzajcie. Głównym smakiem w burgerze musi być mięso.

 

 

CZOSNKOWE ŻEBERKA Z WARZYWAMI

 

 

500  żeberek

czerwona papryka

cukinia

2 ziemniaki

2 marchewki

cebula

5 ząbków czosnku

majeranek

Świeży rozmaryn

Pieprz i sól

Pół szklanki sosu pomidorowego

Dwie łyżki oliwy

 

 

Kroimy żeberka, nacieramy je czosnkiem i majerankiem, kawałeczki czosnku zostawiamy w mięsie. Wstawiamy żeberka na pół godziny w lodówce. Na patelni podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy pokrojone warzywa i sos pomidorowowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze  20 minut.  Wyjmujemy żeberka. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy je warzywami w sosie.  Na wierzchu ukladamy świeży rozmaryn. Całość pieczemy pod przykryciem ok. 1, 5 godziny w temp. 180st.

 

Po półtorej godzinie zdejmujemy przykrywkę  i pieczemy jeszcze 15 min.

 



ŻEBERKA W MIODZIE Z SOSEM BARBEQUE

500 g żeberek wieprzowych
5 łyżek miodu
5 łyżek musztardy
kilka kropel sosu sojowego
100 ml oleju rzepakowego
suszone: ostra papryka, tymianek, słodka papryka, majeranek
sól i pieprz
pół szklanki ciepłej wody do podlewania żeberek
Olej rzepakowy do smażenia

 

Soso barbeque:

Mała cebula

2 ząbki czosnku

puszka przecieru pomidorowego

2 łyżeczki brazowego cukru

2 łyżeczki octu

oliwa z oliwek

1 łyżeczka sosu Worcestershire

łyzka musztardy

łyżka miodu

pieprz czarny i cayenne

1/4 szklanki wody

Robimy marynatę z oleju, miodu, musztardy i ostrej papryki. Dodajemy do tego kilka kropel sosu sojowego. 
W tej marynacie zanurzamy pokrojone na porcje i posolone żeberka. Teraz na patelni - musi być głeboka tak jak np. do roladek. Rozgrzewamy olej rzepakowy. I wkładamy mięso. Najpierw kością do góry, żeby puściło tłuszczk. Tak obsmażamy 5 minutek. A potem odwracamy. Wlewamy resztę marynaty. I przyprawiamy. Tymianek, majeranek, słodka papryka jeszcze odrobina ostrej papryki, sól, pieprz.
I teraz przykrywamy i dusimy mięso 1,5 godziny. Oczywiście w czasie duszenia pamiętajcie, aby od czasu do czasu obracać mięso i dolewać po odrobinie cieplej wody, żeby się nam nie przypaliło.

 

NAJCHUDSZA RYBA PO GRECKU

 

500 g filetów dorsza

5 marchewek

2 pietruszki

seler

3 małe cebule

pół szklanki  wrzącego wody

ziele angielskie i liście laurowe

pieprz i sól słodka papryka,

słoiczek koncentratu pomidorowego

sok z cytryny

natka pietruszki do dekoracji

 

 

Filet z dorsza kroimy na  kawałki, ale nie za małe. Precyzyjnie, bok dlugości 4 cm.. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i porządnie pieprzem.

Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach.  Zalewamy je  w garnku wrzącą wodą,  dodajemy do warzyw ziele i liście laurowe i gotujemy.

Odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Wyciągamy warzywa. Dodajemy do warzyw zeszkolną na oleju cebulę  oraz wymieszany koncentrat. I jeszcze grzejemy 5- 10 minut, jak się zagotuje. Wyjmujemy rybkę. Układamy na zastawie. Rybę przykrywamy warzywami.

 

 

KEBAB Z CIECIERZYCĄ

 

 

200 g suchych nasion ciecierzycy

zeszklona cebula

3 ząbki czosnku

duża garść świeżej posiekanej natki pietruszki

oliwa  z oliwek

mielone ziarna kminu rzymskiego, kardamonu, chili, kolendry

sól

 

Sos tahini

 

2 łyżki pasty tahini

200 ml jogurtu greckiego

4 łyżki soku z cytryny

łyżka miodu

odrobina wody

 

kapusta pekińska poszatkowana

pokrojne ogórki zielone

pokrojona czerowna papryka

czerowna cebula pokrojona

 

 

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Później ją blendujemy. Dodajemy czosnek, cebulę, pietruszkę i przyprawy. Do tego trochę oliwy. Na blasze rosmarowujemy oliwę. Formuję kuleczki i pieczemy 180 stopniach w pierniku.  Jakieś 30 minut. Robimy sos.

 

Szklankę nasion sezamu rumienimy na patelni. Miksujemy z 2 łyżkami oleju rzepakowego.

 

Teraz mieszamy pastę z jogurtem, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną wody. Wyciagamy kulki z ciecierzycy i robimy kebab. Bułka, dużo warzyw, kulki i sosik.

 

 

KEBAB Z SOSEM HARRISA

 

500g udźca baraniego

pół szklanki wody,

kilka ząbków rozgniecionego czosnku

pieprz

poszatrkowana połówka kapusty pekińskiej

2 posztakowane marcherki

majonez z jogurtem

 

Ciasto:

Pół szklanki ciepłej wody (nie gorącej, ani wrzącej),

łyżeczka drożdży,

1,5 szklanki szklanki mąki pszennej

łyżeczka soli,

2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

Sos Harrisa:

6 papryczek chilli

sok z małej cytryny

sól

oliwa z oliwek

utłuczone w możdzieżu kminek i kolendra

 

 

Mięso wkładamy dzień wcześniej do marynaty z wody, pieprzu i czosnku. Nacieramy przyprawą do kebabu. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni po przykryciem, dolewamy marynaty. I zostawiamy na godzinę. Robimy bułki.

 

Drożdże rozrabiamy w wodzie. Czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę, sól i oliwę z oliwek. Łączymy składniki. I wyrabiamy – nawet 7 minut. Ma być sprężyste i gładkie. Kiedy ciasto jest gładkie, formujemy kulkę i zostawiamy do wyrośnięci. W misce, którą przykrywamy szmatką. I czekamy aż wyrośnie. Czekamy 20-30 minut. Ciasto ma powiększyć dwukrotnie swoją objętość. Potem dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości centymetra. Jeśli na bardzo się klei dodajcie mąkę.

 

Wyjmujemy mięso i wkładamy do piekarnika bułki na 220 stopni. Pieczemy ok 4-5 minut. Obserwujcie, czy bułeczki rosną. Jak zrobią się okrągłe – jak dysk albo spłaszczona piłka są gotowe. Możecie sprawdzić wykałaczką jak ciasto, czy nie kleją się do wykałaczki. Jak nie kleją, można wyciągać.

 

Teraz zróbcie sos Harrisa. To bardzo popularny sos dodawany do dań arabskich. To danie jak przyrządzicie jak chirurg w rękawiczkach, bo papryczki mogą poparzyć wam ręce. Kroimy papryczki na mniejsze kawałki. Na patelni grzejemy oliwę. Smażymyna łyżce oliwy papryczki, dodajemy przyprawy. Smażymy aż oliwa wyparuje. Potem solimy , dodajemy sok z cytryny, jeszcze odrobinę oliwy i zagotowujemy.  

 

Pora na kabab. Bułkę nacinam, wkładamy pokrojone mięso i warzywa, sos z majonezu i jogurtu oraz pyszny sos Harrisa.

 

 

 

LEKKI SERNIK

 

Spód:

- 6 łyżek otrębów

- 2 łyżki brązowego cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 żółtka

- 4 łyżki mleka

 

Masa sernikowa:

2 jajka

500 g chudego twarogu

1 białko

5 łyżek cukru

laska wanilii

 

Polewa: 6 tabliczek ciemnej czekolady

 

 

Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę (16 cm) wykładamy  papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce łyżką i wylewamy na papier. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.

Krótko miksujemy mikserem składniki, aby masa się nie zapowietrzyła. Na koniec dodajemy startą laskę wanilii. Wyciągamy z piekarnika spód i smarujemy masę na spodzie. Wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach obniżamy temperaturę ze 180 do 140 stopni. I pieczemy jeszcze 40 minut.  

 

 

 

 

SERNIK PO WIEDEŃSKU

 

- 1 kg sera tłustego

- 6 jajek

- 2 szklanki cukru

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 200 g masła

- paczka rodzynek

- łyżeczka mąki pszennej

- Skórka z 3 pomarańczy

- 1/2 szklanki cukru

 

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

50 g masła

 

Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.

 

Ser mielimy dwukrotnie. W  misce ucieramy żółtka z cukrem i masłem. Dodajemy mąkę i łączymy z serem. Ubijamy białka.  Dodajemy ubite białka do żółtek. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut, odsączamy na sitku i obsypujemy mąką pszenną (wtedy nie opadną w cieście).

 

Dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszamy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

 

Robimy polewę. Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości.

 

 

SMALEC

 

- 500 g słoniny (bez skóry)

- 200g cebuli

- 200 g kiełbasy

- jabłko

- majeranek

- sól i pieprz

 

 

Słoninę  kroimy w bardzo drobną kostkę. Topimy w garnku. Wrzucamy słoninę. Gdy skwarki nabiorą słomianego koloru, ściągamy je z ognia. Do słoniny dodajemy bardzo drobno pokrajaną cebulę i kiełbasę, teraz starte jabłko. I chwile jeszcze podsmażamy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jak wystygnie przelewamy do słoika.

 

 

 

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI

 

2 szklanki  ugotowanej białej fasoli

cebula drobno pokrojona  w kostkę

ćwiartka startego bez skórki jabłka.

Sól i pieprz,

Ziele angielskie

Przyprawa do mięs pieczonych

Suszony majeranek i lubczyk

Olej rzepakowy

Śliwki wędzone lub suszone

 

 

Cebulę smażymy na oleju rzepakowym z przyprawami: solą, pieprzem, zielem angielskim majerankiem i lubczykiem. Jak się zeszkli dorzucamy jabłko. I jeszcze chwilę smażymy aż jabłko zmięknie. Fasolę moczymy wcześniej w wodzie przez 8 godzin, potem gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę wrzucamy do blendera. Wyławiamy ziele angielskie z patelni. Do tego dorzucamy masę fasolową. I jeszcze chwilę podsmażamy. Ściągamy z ognia. Jeszcze sprawdzamy czy nie trzeba przyprawić.

 

 

 

 

CZOSNKOWE ŻEBERKA Z WARZYWAMI

 

 

500  żeberek

czerwona papryka

cukinia

2 ziemniaki

2 marchewki

cebula

5 ząbków czosnku

majeranek

Świeży rozmaryn

Pieprz i sól

Pół szklanki sosu pomidorowego

Dwie łyżki oliwy

 

WYKONANIE:

 

Kroimy żeberka, nacieramy je czosnkiem i majerankiem, kawałeczki czosnku zostawiamy w mięsie. Wstawiamy żeberka na pół godziny w lodówce. Na patelni podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy pokrojone warzywa i sos pomidorowowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze  20 minut.  Wyjmujemy żeberka. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy je warzywami w sosie.  Na wierzchu ukladamy świeży rozmaryn. Całość pieczemy pod przykryciem ok. 1, 5 godziny w temp. 180st.

 

Po półtorej godzinie zdejmujemy przykrywkę  i pieczemy jeszcze 15 min.

 

TOSTY ZAWIJANE

Na tosty:
4 kromki chleba tostowego
3 jajka
szklanka mleka
sól
masło klarowane

Na tosty na słodko:
150 g malin
1/2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka soku z dzikiej róży
2 łyżki cukru
twarożek
liście mięty

Na tosty na słono:
2 plasterki szynki parmeńskiej
2 plasterki sera żółtego
starty ser grana padano
kukurydza
posiekana cebulka zielona


W misce roztrzepujemy jajka, mieszam je z mlekiem i solą. Wałkujemy tosty tak, żeby można było je swobodnie zawinąć. Na tosty nakładam
składniki: na tosty na słono: ser, szynkę, kukurydzę.Zawijamy tost, obtaczamy w miksie jajecznym i na wkładamy na patelnię, na której mam już rozgrzane masło klarowane. W tym czasie robimy farsz do tostów na słodko: mieszamy maliny cukier, sok z cytryny, sok z dzikiej róży i twarożek. Tosty smarujemy twarożkiem z musem malinowym zawijamy obtaczamy w jajku i wkładamy na patelnie. Wyciągamy tosty na słono posypujemy serem grana padano i cebulką zieloną.Tosty słodkie dekorujemy miętą.


BAKŁAŻANOWE GRZANKI

bakłażan
150 g sera gouda
150 g sera typu feta
garść pomidorów suszonych
pasta oliwkowa
bazylia, oregano,
świeży rozmaryn
sól i pieprz

Kroimy bakłażan w plastry smarujemy oliwą z oliwek z każdej strony i opiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Obracamy grzanki po wyjęciu smarujemy je pastą oliwkową i dodajemy suszone pomidory. Na część grzanek dodajemy ser żółty na drugą część pokrojoną drobno fetę. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką ziół:bazylii i oregano, a na wierzchu kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu.
Wszystko wkładamy na ok 15-20 minut do piekarnika.

 

DOMOWA KIEŁBASA PARZONA

Kilogram golonek bez skóry i kości
½ kilograma szynki
100 g boczku
2 łyżeczki soli
łyżeczka świeżo mielonej gorczycy
łyżeczka świeżo mielonej kolendry
2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
jelita wieprzowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do
parzenia. 2 x ok 45 cm

Golonkę i szynkę myjemy, osuszamy, wykrajamy błonki i tłuszcz. Szynkę, boczek i golonkę mielimy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Następnie wszystko mieszamy, przyprawiamy świeżo zmielonymi: gorczycą, kolendrą i pieprzem. Solimy, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.

Do garnka z zimną wodą wkładamy jelita na ok. godzinę. Potem odlewamy wodę, nalewamy nowej do garnka – również zimnej i zostawiamy na kolejne 4 godziny.

Wyjmujemy mięso z lodówki, jelita z wody. Jelita odsączamy z nadmiaru wody. Zawiązujemy z jednej strony i wlewamy do jelita odrobinę wody, żeby się łatwiej napełniało. Jelito nakładamy na specjalny lejek nałożony na maszynkę do mięsa i napełniamy mięsem. Jeśli na kiełbasce
gromadzi się powietrze, możecie w tym miejscu delikatnie nakłuć jelito szpilką. Wiążemy kiełbaskę z drugiej strony i  wkładam do garnka z zimną wodą i podgrzewamy do temperatury ok. 75 stopni, parzymy w niej kiełbaski godzinę. Po tym czasie wieszamy kiełbaski w pozycji pionowej i studzimy.



SAŁATKA Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ

cukinia
pomidorki koktajlowe
kiełbasa długodojrzewająca (chorizo)
kilka garści rukoli
podprażony sezam
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Świeży rozmaryn

Cukinię obieramy, kroimy w plastry i układamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą z oliwek. Każdą cukinię smarujemy oliwą z oliwek i
wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie mieszamy pozostałe składniki: pokrojoną długodojrzewającą kiełbasę, rukolę pomidorki i świeży rozmaryn. Dodajemy upieczoną cukinię, podprażony sezam i na koniecprzyprawiamy solą i pieprzem.

 

PLACKI Z BATATÓW

 

Składniki na 4 porcje:

 

1. kg batatów

 

5 dużych jaj

 

7 łyżki inuliny (70g)

 

3 łyżki maki owsianej

 

drobno pokrojona cebula

 

3 ząbki czosnku

 

sól, pieprz

 

imbir, pieprz cayenne

 

wędzony łosoś

 

jogurt naturalny

 

suszone pomidory

 

oliwa z oliwek

 

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Bataty obierz na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do nich inulinę. To naturalny probiotyk. Wpływa na wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, pomaga obniżać poziom glukozy i poziomu cholesterolu we krwi. A przede wszystkim wiążę wodę, działa więc podobnie jak rozpuszczalny błonnik – zwiększa objętość, więc potęguje uczucie sytości. Wpływa też na dobry metabolizm. Potem dodaj mąkę owsianą i jaja. Masa powinna mieć konsystencję dość klejącą. Do tego drobno pokrojona cebula i możesz przyprawiać imbirem i pieprzem cayenne. Imbir i cayenne mają działanie rozgrzewające, więc pobudzają do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Wymieszaj wszystko i  uformuj dość cienkie placki, bo na oliwie z oliwek trzeba smażyć krótko. Przy długotrwałym smażeniu tworzą się w niej niekorzystne dla zdrowia związki. Placki smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu połóż na plackach łososia wędzonego, odrobinę jogurtu i suszone pomidory.

 

ZAPIEKANKA Z KASZY I TWAROGU

 

woreczek suchej kaszy gryczanej

120 g półtłustego twarogu 

duża cebula

5 łyżek mleka 2%

3 łyżki jogurtu naturalnego

pokrojony drobno ząbek czosnku

4 łyżki koperku

tymianek

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

ogórek kiszony

świeży koperek

 

Gotuj kaszę gryczaną 5 minut krócej niż zazwyczaj, żeby nie była zbyt rozgotowana. Pokrój cebulę i wszystko wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Ser zawiera dużo białka potrzebnego mięśniom, skórze i wielu układom. Białko z produktów nabiałowych jest lepiej przyswajalne, jeśli łączymy nabiał w jednym posiłku ze zbożami, np. kaszą. Dodaj do tego cebulę. Cebula zawiera KWERCETYNĘ. Dzięki niej działa przeciwzapalnie, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Mówi się też, że pomaga w profilaktyce nowotworów. Do całości dodaj jeszcze czosnek, czyli naturalny antybiotyk.

Wymiesza wszystko i przypraw: tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Dodaj mleko i jogurt i wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj w temperaturze 200 stopni tak długo, aż się zapiecze z wierzchu. Powinno to potrwać w zależności od piekarnika ok. 20 minut. Do zapiekanki pasują wszelkie surówki. Masę z kaszy i twarogu możesz też wykorzystać jak farsz do pierogów.

 

 

SZASZŁYKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z SEZAMEM

 

250 polędwicy wołowej

sól i pieprz

korzeń imbiru

łyżka oleju rzepakowego

3 łyżeczki ziaren sezamu

Na salsę:

ananas

papryczka chilli

świeża kolendra

limonka

Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Imbir oprócz tego, że pomaga spalać tłuszcz to jest dobrym lekiem na mdłości, wymioty (np. dla kobiet w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej. Przynosi ulgę chorym stawom, leczy wzdęcia, no i wspomaga trawienie. Mięso posyp pieprzem, wysmaruj olejem rzepakowym i startym imbirem. Obtocz mięso w ziarnach sezamu. Sezam ma dobry wpływ na stan kości i zębów, układ mięśniowy i serce, wzrok, kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Sezam ma też sporo lecytyny, która pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Mięso nadziewaj na szpikulce. I piecz w piekarniku 15 min. w temp. 180-200 stopni. W tym czasie zrób salsę z połówki średniego ananasa, czerwonej papryczki chili, garści świeżej kolendry i soku z połówki limonki. Ananasa pokrój wzdłuż na plastry i opiekaj na pataleni grillowej z obu stron aż się przyrumieni. Drobno posiekaj chili i liście kolendry. Ananasa pokrój w małe kawałki  i połącz z chilli i kolendrą. Dodaj sok z limonki i posól

 

 

 

 

GOŁĄBKI Z PĘCZAKIEM, FASOLĄ I INDYKIEM

 

Kilka dużych, jędrnych, nieuszkodzonych liści kapusty

90-100g kaszy suchej typu pęczak

5-7 łyżek czerwonej fasoli ugotowanej

160g mielonego mięsa z udźca indyka

posiekana bardzo mała cebula

2 łyżeczki oleju rzepakowego

2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

mielona papryka słodka i ostra, chili, sól, pieprz,

trochę mielonej (lub utłuczonej w moździerzu) kolendry

kukurydza z puszki

 

Surówka:

Posiekany w cienkie piórka por

4 łyżki kukurydzy puszkowanej

Zielona lub żółta papryka (kawałek) posiekany w cienkie piórka

2-3 łyżki jogurtu

Łyżeczka oleju

Pieprz, sól, szczypta cukru

 

Cebulę podsmaż krótko na łyżeczce oleju. Dodaj do niej mięso. Oprósz przyprawami, chwilę duś na małym ogniu aż się zrumieni. W tym czasie umyj i sparz liście kapusty. Kaszę ugotuj z niewielką ilością soli. Do kaszy dodaj mięso z cebulą. Wymieszaj i dodaj ugotowaną fasolę. Fasola złożonym węglowodanom złożonym i błonnikowi pomaga utrzymywać poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie. Wzbogaca także dietę w wapń. Dopraw całość. Dla koloru możesz do farszu dodać 2 łyżki kukurydzy. Wyjmij liście kapusty z wody, osusz i zawiń w nie farsz. Umieść gołąbki w garnku i polej niewielką ilością wrzątku. Gotuj kilka minut. Potem odlej nieco wody i rozmieszaj ją z łyżką oleju rzepakowego i łyżką koncentratu pomidorowego. Wlej z powrotem do garnka i duś jeszcze gołąbki parę minut. Zrób surówkę z pora, kukurydzy i papryki z sosem z jogurtu i oleju. Dopraw solą i pieprzem.

 

 

 

KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0Dodaj nowy wątek
OGLĄDAJ

POLSAT Cafe

UPC

115, 500

Multimedia Polska

517

Vectra

706

TOYA

201

Cyfrowy Polsat

10,96

NC+

134

Netia

Uzależnione od pakietu.

Promax

91