Przez żołądek do serca

ZAPRASZAMY NA NASZ PROFIL NA FACEBOOKU: http://www.facebook.com/pages/Polsat-Cafe/199662443087

piątek
14.00

Przez żołądek do serca

 

Mówi się, że droga do serca prowadzi przez żołądek. Czy rzeczywiście? Tę starą prawdę sprawdza w swoim programie mistrzyni sztuki kulinarnej Ewa Wachowicz. Wiosną w Polsat Cafe widzowie obejrzą kolejną odsłonę poradnika w postaci sercowego pogotowia kulinarnego. Ewa Wachowicz i Witek Iwański doradzą, jak za pomocą potraw trafić do serca partnera oraz przygotować niebanalny posiłek, który połączy różne upodobania kulinarne. W tym sezonie oprócz nowych przepisów  (gazpacho czy steki) zobaczymy całkiem nową aranżację kuchni prowadzącej, w której z pewnością wyczaruje mnóstwo znakomitych dań. 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

TEMATYKA KOLEJNYCH ODCINKÓW

 

 

Odc. 17: Anna i Adam – 10 lat po ślubie

 

Anna i Adam są małżeństwem od 10 lat. Właśnie z tej okazji kochający mąż postanowił zrobić żonie prezent i… wysłał zgłoszenie do programu! Specjalnie dla jubilatów Ewa i Witek przygotowali krem z brokułów, steki oraz truskawki i pomarańcze z musem czekoladowym pod przypalonym zabajone. Menu nieco ryzykowne, bowiem Adam nie znosi brokułów. Oj, żeby tylko ta zupka nie była za słona…

 

Odc. 18: Iza i Mariusz – kuchnia studencka

 

premiera 20 marca

 

Czy surowa wołowina, lekko podsmażony tuńczyk i odwrócona do góry „nogami” tarta zachwycą sympatyczną parę studentów? A może Ewa i Witek powinni przygotować cieniutką zupkę, „przegląd tygodnia” w postaci mielonego i kompocik z jabłek? W tym odcinku programu nowoczesna kuchnia studencka – carpaccio wołowe z rukolą, sosem kaparowym i jajkiem, makaron rigatoni z ostrym sosem pomidorowym, plastrami tuńczyka i sałatą radicchio oraz tarta tatin z jabłkami, cynamonem i wanilią.

 

Odc. 19: Karolina i Krystian – obiad dla zapracowanych

 

premiera 27 marca

 

Tym razem Ewa i Witek będą gotować dla młodego małżeństwa – Karoliny i Krystiana. Goście programu uwielbiają dobrą domową kuchnię, jednak najczęściej, z racji obowiązków zawodowych, jadają na mieście. Udział w programie chcieliby potraktować jako przygodę. Chcą też spędzić razem czas i poznać nowe smaki. Witek postanowił oprzeć menu dla zagonionego małżeństwa na kuchni hiszpańskiej. Zacznie od klasycznego gazpacho, ale z grillowanych warzyw, z dodatkiem tapas. Następnie będzie dorada pieczona w soli morskiej z grillowaną sałatą rzymską i szafranowym sosem aioli z chorizo. A na deser pieczone figi z twarogiem, czekoladową kruszonką i miodem.

 

Odc. 20: Aneta i Karolina – kolacja dla przyjaciółek

 

premiera 3 kwietnia

 

W kolejnym odcinku gośćmi będą dwie młode, sympatyczne kobiety – Aneta i Karolina. Specjalnie dla nich Ewa i Witek zrobią wyśmienitą kolację. Ponieważ obie panie lubią zupy, gotowanie zacznie się od kremu z pieczonej dyni, ale trochę na przekór Anecie w wersji tajskiej z mleczkiem kokosowym, krewetkami i curry (Aneta nie lubi kuchni tajskiej, Karolina wręcz przeciwnie).

Na drugi danie będzie grillowany okoń morski z pieczonym bakłażanem i serem feta oraz kwaskowatym sosem z owoców granatu. Kolację zwieńczą lody cynamonowe z owocami leśnymi i słynnym szwedzkim Glöggiem.

 

Odc. 21: Monika i Przemek – małżeństwo teorii z praktyką

 

premiera 10 kwietnia

 

Ewa i Witek dostali bardzo ciekawy list, w którym Monika prosi o kulinarną pomoc. Sytuacja jest dość nietypowa, bowiem Monika, z racji wykształcenie – jest technologiem żywności – doskonale zna się na jedzeniu, ale nie gotuje. Z kolei jej mąż Przemek nie ma wiedzy teoretycznej, za to świetnie radzi sobie w kuchni… Mieszkają razem już 3 lata. Natłok zajęć – praca i rozpoczęty doktorat – sprawiają, iż to Przemek przeważnie czeka na Monikę z gotowym obiadem. Dlatego też młoda żona chciałabym zrobić ukochanemu niespodziankę a zadaniem Ewy i Witka jest zaskoczyć Przemka. Czy uda się to zrobić serwując sałatkę szpinakową z cykorią, serem kozim, orzechami i domowymi grissini? A może Przemkowi spodoba się wariacja na temat sałatki nicejskiej w wersji ciepłej z grillowanym łososiem? Albo sangria z owocami? O tym wszystkim w kolejnym odcinku „Przez żołądek do serca”.

 

Odc. 22: Alicja i Andrzej – prezent od córki

 

premiera 17 kwietnia

 

Tym razem sytuacja jest dość nietypowa i zdarzyła się po raz pierwszy… Do autorów programu napisała Agnieszka i poprosiła o przygotowanie zaskakującego menu. Tyle tylko, że sama nie wystąpi w kolejnym odcinku „Przez żołądek do serca”. Zobaczymy za to jej rodziców a zadaniem Ewy i Witka będzie zaskoczyć małżeństwo z ponad 40-letnim stażem!

Czy to się uda? Zobaczymy. W każdym bądź razie inspirowane kuchnią orientalną potrawy będą dość ryzykowne – sałatka z marynowanej kapusty pekińskiej i tuńczyka z salsą mango oraz makaron z kurczakiem i krewetkami. Na deser panna cotta w wersji fusion – z zieloną herbatą i trawą cytrynową.

 

Odc. 23: Aleksandra i Iwona – nowoczesne gospodynie

 

premiera 24 kwietnia

 

Ewa i Witek gotują dla Aleksandry i Iwony, dwóch uroczych kobiet, które połączyła nie tylko przyjaźń, ale też działalność społeczna – obie panie reaktywowały w swojej miejscowości Koło Gospodyń Wiejskich!

Wszystkie dania będą jak zwykle zaskakujące, jednak przygotowane z produktów, w które można zaopatrzyć się w małym sklepiku. Na przystawkę sałatka z karmelizowanych buraczków, z pieczonym serem camembert i zieloną sałatą. Następna potrawa to wieprzowina a’la Wellington, podana z warzywami i duńskim sosem remoulade. W roli deseru szybka tarta czekoladowa.

Oj – jeśli po występie w programie obie panie zaserwują takie potrawy w swoich domach, mężowie będą zachwyceni!

 

Odc. 24: Anna i Krystian – tradycyjne składniki w nowoczesnej kuchni

 

premiera 1 maja

 

W kolejnym odcinku „Przez żołądek do serca” Ewa i Witek będą kucharzyć dla sympatycznego małżeństwa – Anny i Krystiana. Goście programu sami przyznają, że nigdy nie jedli nic dziwnego. Zazwyczaj gotują i zamawiają potrawy sprawdzone i wolą nie ryzykować. Także ze względu na dzieci, które przyzwyczajone są do tradycyjnej kuchni. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że w tym związku wieje nudą… Oczywiście kulinarną, bo mając trójkę pociech trudno się nudzić!

Na całe szczęście Anna i Krystian zgłosili się do programu po to, aby odmienić swoje preferencje. Ewa i Witek zaczną od sałatki z kaczką i truskawkami. Następnie przygotują dorsza pieczonego pod kruszonką chlebową. Na deser będzie mus czekoladowy z chrupiącym cukrem. Innymi słowy – z tradycyjnych składników powstanie nowoczesne menu!

 

Odc. 25: Ela i Paweł – nowe kompozycje smakowe

 

premiera 8 maja

 

Do udziału w programie Ela i Paweł zgłosili się, ponieważ szukają nowych atrakcji kulinarnych. Na co dzień gotują i jedzą w domu. A tak po prawdzie – gotuje głównie Ela, bowiem Paweł ciężko pracuje na budowie. Preferują dobrą, polską kuchnię, choć zdarzało im się jadać sushi, kawior i krewetki.

Ewa i Witek postanowili zaskoczyć gości nowymi kompozycjami smakowymi – przygotują sałatkę z marynowanego łososia i awokado z sosem tzatziki, schab z sałatką z boczniaków i szpinaku orazbrownie z orzechami, lodami i sałatką z truskawek.

 

Odc. 26: Marta i Wojtek – kuchnia dla pasjonatów

 

premiera 15 maja

 

Tym razem na udział w odcinku zdecydowała się Marta, która wystąpi ze swym przyjacielem – Wojtkiem. Marta uwielbiam gotować, ale niestety późno wraca z pracy, więc zazwyczaj je coś lekkostrawnego i robionego na szybko. Z kolei Wojtek jest pasjonatem kuchni i programów kulinarnych – ogląda je co najmniej przez kilka godzin w tygodniu.

Specjalnie dla nich Ewa i Witek skomponują zaskakujące menu – zrobią tatara z wędzonego łososia z zieloną sałatką i ziołową bagietką, pieczonego kurczaka z grillowaną tortillą, salsą pomidorową i guacamole oraz tartę migdałowo-cytrynową z cytrynową granitą.

 

Odc. 28: Babski wieczór

 

emisja 25 września 2013

 

Justyna i Alina to dwa kulinarne przeciwieństwa. Justyna woli ciężkie i konkretne potrawy, Alina kuchnię włoską. Na początek Witek Iwański zaproponuję sałatkę z pieczonym łososiem gravadlax i kurkami. Jako danie główne będzie bruschetta z wołowiną i szpinakiem. Natomiast na deser marynowane w amaretto pomarańcze i świeże brzoskwinie w sosie karmelowym, podane z lodami i prażonymi migdałami. Babski wieczór powinien być udany!

 

Odc. 29: Uczta dla wegetarian

 

premiera 2. października 2013

 

Tym razem Ewa i Witek gotują dla Adrianny i Rafała – pary świeżo upieczonych wegetarian. Potrawy będą lekkie, zdrowe i nieco zaskakujące. Pełne smaków, kolorów i warzyw!

Na początek sałatka z rukoli i pieczonych pomidorów, podana z winegretem z owoców granatu oraz domową pastą humus. Następnie warzywa smażone w tempurze, do tego aromatyczny i super prosty pikantny sos orzechowy. Na deser coś bardzo nietypowego – chłodnik z pieczonego melona.

 

 

Odc. 30: Zakochani fani programów kulinarnych

 

premiera 9. października 2013 r.

 

Monika i Mateusz są rok po ślubie. Właśnie z tego powodu postanowili zgłosić się do programu. Gotowanie dla nich nie będzie łatwe, bowiem małżonkowie uwielbiają spędzać wspólne chwile w kuchni. Razem oglądają też programy kulinarne i są raczej dość wybredni. Zwłaszcza jeśli chodzi o krewetki, które – w opinii Moniki – Mateusz robi najlepiej na świecie.

Na początek Ewa i Witek przygotują klasykę, czyli sałatkę Cezar. Aby jednak zaskoczyć gości, sałata będzie grillowana a kurczak i boczek chrupiące.

Jako danie główne zostaną podane krewetki z curry wedle autorskiego pomysłu Witka. Czy będą lepsze od potrawy przyrządzanej przez Mateusza? Warto zobaczyć!

Z kolei na deser ciastko czekoladowo-orzechowe w gorących filiżankach.

 

Odc. 31: Kulinarny prezent na rocznicę ślubu

 

premiera 16 października 2013

 

W kolejnym odcinku „Przez żołądek do serca” Ewa Wachowicz i Witek Iwański będą gotować dla Kasi i Jurka Żmudów z Lublina, którzy zgłosili się do programu z okazji 14. rocznicy ślubu. Kulinarnie goście są do siebie dość podobni – lubią dania z drobiu, ryby i sałatki. Nie lubią natomiast krewetek. Próbowali je wprawdzie przyrządzać, lecz nic dobrego z tego nie wyszło…

Przekornie Witek postanowił połączyć wszystkie składniki – zarówno te lubiane, jak też nie… Na przystawkę będzie sałatka ze smażonymi kurkami, pancettą i okoniem morskim. Następnie hiszpańska paella z kurczakiem i… krewetkami. Jeśli owoce morza nie przypadną Kasi i Jurkowi do gustu, będą zmuszeni zjeść potrawę omijając ten składnik… Na deser same kulinarne afrodyzjaki – marynowane truskawki z miętową czekoladą.

 

Odc. 32: Menu na urodziny

 

premiera 23. października 2013 r.

 

Małgosia postanowiła sprawić Darkowi urodzinowy prezent i w ten sposób trafili do programu! Ewa i Witek przygotują dla nich hiszpańską tortillę z ziemniakami i chorizo. Do tego sos koktajlowy z brandy, na bazie majonezu i ketchupu. Na danie główne będzie sandacz pieczony w papilotach. A po obiedzie ciepła tarta migdałowa z rabarbarem i owocami.

 

Odc. 33: Uczta z okazji rocznicy ślubu

 

premiera 30. października 2013 r.

 

Nastoletnia Zosia postanowiła sprawić prezent swoim rodzicom i… wysłała zgłoszenie do programu. Dzięki temu Anna i Tomasz spędzili romantyczne chwile w Krakowie, świętując tym samym 15. rocznicę ślubu.

Specjalnie dla nich Ewa i Witek przygotowali uroczyste menu. Na początek wariacja na temat sałatki caprese – kolorowe pomidory z domowym sosem pesto i zapiekaną mozzarellą. Potem meksykańskie fajitas z polędwiczki wieprzowej, doprawione niepasteryzowanym piwem. Na deser banany w karmelu.

 

PRZEPISY

 

 

 

Krem z brokułów

 

1 brokuł

 

2 szalotki

 

1-2 ząbki czosnku

 

1-2 ziemniaki

 

1 lampka białego wina

 

1 ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego

 

1 gruszka

 

kilka cebulek marynowanych

 

garść orzechów laskowych

 

świeży tymianek

 

masło solone do smażenia

 

kawałek sera pleśniowego

 

olej z pestek dyni

 

kiełki brokułów

 

natka pietruszki

 

 

 

Na solonym maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Po chwili wlej białe wino oraz gorący bulion, dorzuć ziemniaki pokrojone w plastry. Gdy się zagotuje, dodaj różyczki z brokułu. Gotuj przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, po czym zmiksuj na gładki krem.

 

Gruszkę obierz (powinna być dojrzała, lecz twarda), pokrój w ósemki i wraz z cebulką podsmaż na maśle. Gdy gruszki będą rumiane, podlej miodem i poczekaj, aż się skarmelizuje. Pod koniec dodaj tymianek.

 

Orzechy laskowe upraż w piekarniku, obierz ze skórki, lekko rozgnieć w moździerzu.

 

Na dno talerza wylej zupę-krem. Na wierzchu ułóż kawałki gruszki, pokrojony na kawałki ser i orzechy. Całość udekoruj natką pietruszki, kiełkami brokułów i skrop olejem z pestek dyni.

 

 

Antrykot wołowy, chutney z papryki, kapusta pak choi i grzanki

 

 

 

4 steki wołowe z antrykotu

 

sól morska

 

pieprz

 

  • oliwa z oliwek

 

2 gałązki rozmarynu

 

1-2 ząbki czosnku

 

1 łyżka masła solonego

 

1 łyżka sosu Worcester

 

skórka z cytryny

 

 

 chutney:

 

2-3 papryki czerwone

 

2 cebule czerwone

 

kawałek imbiru

 

1-2 łyżki cukru brązowego

 

1-2 łyżeczki octu balsamicznego

 

pęczek kolendry

 

 

 

dodatki:

 

kapusta pak choi

 

sól

 

  • oliwa do smażenia

 

sok z ½ cytryny

 

bagietka grahamka

 

1-2 ząbki czosnku

 

 

 

Mięso polej oliwą, przypraw solą i grubo zmielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem. Następnie usmaż na mocno rozgrzanej patelni – po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry, masło i sos Worcester. Steki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj trochę skórki otartej z cytryny i wstaw na kilka minut do piekarnika (8-10 minut, 160 st. C).

 

Cebulę pokrój w półplastry, wraz z cukrem podsmaż na patelni na odrobinie masła (cukier powinien się skarmelizować). Dodaj pokrojoną w słupki paprykę oraz starty na tarce imbir. Przypraw solą. Smaż tak długo, aż wszystko zmięknie. Jeśli trzeba, podlej wodą. Pod koniec dodaj masło i ocet balsamiczny. Dorzuć świeżą kolendrę.

 

Na patelnię po mięsie wlej odrobinę oliwy, usmaż grzanki. Kapustę pak choi przekrój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni z grzankami, w razie potrzeby podlej oliwą. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Dolej nieco soku z cytryny.

 

Na talerzu połóż chutney z papryki i kapustę. Na wierzchu ułóż mięso pokrojone w plastry. Całość skrop sosem i posyp listkami bazylii. Podawaj z grzanką natartą czosnkiem.

 

 

Truskawki i pomarańcze pod zabajone na sosie czekoladowym

 

 

kilka truskawek

 

2 pomarańcze czerwone

 

6-8 żółtek

 

6-8 łyżek cukru

 

1 kieliszek ciemnego rumu

 

skórka otarta z cytryny

 

400 ml mleka

 

100 g czekolady gorzkiej

 

2-3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego w słoiku

 

1łyżka masła

 

skórka z cytryny

 

kilka listków mięty do dekoracji

 

 

 

Żółtka utrzyj z cukrem – aż masa potroi swoją objętość (najlepiej zrobić to na parze). Pod koniec ubijania dodaj rum i skórkę z cytryny.

 

Do gorącego mleka wrzuć czekoladę. Dodaj krem czekoladowo-orzechowy i masło. Zagotuj. W razie potrzeby zredukuj do ulubionej konsystencji.

 

Z pomarańczy wytnij filety. Truskawki pokrój w plastry. Na dno talerza wylej gęsty sos czekoladowy. Dookoła ułóż plastry truskawek, w środek daj kilka filetów z pomarańczy. Zalej zabajone. Następnie przypal delikatnie palnikiem do crème brûlée. Udekoruj listkami mięty.

 

 

Gazpacho i tapas

 

 

 4 papryki – czerwona i żółta

 

2 papryczki chili

 

2 cebule

 

3-4 ząbki czosnku

 

1-2 ogórki

 

1 pomidor malinowy

 

kilka pomidorków cherry

 

pomidory w puszcze pelati

 

1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

 

sos Worcester

 

  • ocet sherry lub winny
  • oliwa z oliwek

 

garść bazylii

 

tapas:

 

250 g krewetek surowych 16/20

 

papryczka chili

 

kolendra

 

trochę pieczywa

 

kilka plasterków szynki jamon serrano lub parmeńskiej

 

kilka anchois

 

rukola

 

 

do podania:

 

kilka kostek lodu

 

kawałek parmezanu

 

bazylia

 

 

Papryki oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni grillowej z papryczkami chili (bez pestek), pokrojoną cebulą i całymi ząbkami czosnku – skórka na papryce powinna się lekko przypalić. Gdy zmiękną, przełożyć do miksera.

 

Ogórki obrać, usunąć pestki. Pokroić na kawałki i dorzucić do robota. Dodać pokrojone pomidory i pomidory z puszki. Dolać bulion, odrobinę sosu Worcester i octu oraz sporo oliwy. Dorzucić garść świeżej bazylii. Zmiksować. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Na patelni po warzywach podsmażyć porwany na kawałki chleb oraz krewetki (z dodatkiem oliwy, drobno posiekanej chili i kolendry). Przełożyć na płaski talerzyk. Dodać szynkę, anchois i rukolę.

 

Chłodnik przelać do miseczki, dorzucić kilka kostek lodu, udekorować listkami bazylii, skropić oliwą i posypać wiórkami parmezanu.

 

 

Dorada pieczona w soli morskiej

 

 

1 dorada cała patroszona

 

pęczek natki pietruszki

 

pęczek kolendry

 

1 łyżka masła

 

 

masa solna:

 

5-6 białek

 

sól morska – ile zabierze

 

kilka gwiazdek anyżu

 

pieprz w ziarnach

 

 

sos aioli:

 

200 ml białego wytrawnego wina

 

szczypta szafranu

 

2 ząbki czosnku

 

1 żółtko

 

  • oliwa z oliwek

 

sól do smaku

 

sok z ¼ cytryny

 

natka pietruszki

 

 

sałata z patelni:

 

1 pomidor

 

kilka oliwek czarnych i zielonych

 

sałata rzymska

 

kawałek chorizo

 

  • oliwa do smażenia

 

 

 

Sól morską wymieszaj z lekko ubitym białkiem, całymi ziarnami pieprzu i anyżem – tak, by powstała gęsta masa solna.

 

Rybę dokładnie umyj i osusz. Następnie umieść w środku masło i zioła.

 

Część masy solnej wyłóż na dno brytfanki, na wierzchu połóż rybę i obłóż resztą masy. Wstaw do piekarnika na około 20 minut (160 st. C). Po upieczeniu odstaw, by skorupa z masy solnej wystygła.

 

Chorizo pokrój kostkę. Podsmaż na patelni na odrobinie oliwy. Pomidory obierz ze skórki, usuń środek, pokrój w kostkę. Dorzuć na patelnię. Dodaj oliwki oraz kilka listków sałaty rzymskiej.

 

Wino mocno odparuj, dodaj szafran. Czosnek rozgnieć w moździerzu. Dodaj żółtko. Utrzyj. Dolej łyżkę odparowanego wina z szafranem. Stopniowo wlej oliwę – powinien powstać gęsty sos. Dodaj odrobinę soli, sok z cytryny i drobno posiekaną pietruszkę.

 

Sos rozsmaruj na płaskim talerzu. Nałóż sałatę z dodatkami. Na salacie ułóż filety wykrojone z upieczonej ryby.

 

 

 

Figi pieczone

 

 

kilka świeżych fig

 

250 g twarogu wiejskiego

 

miód, np. akacjowy

 

kilka kruchych ciasteczek

 

1 łyżeczka kakao

 

100 g gorzkiej czekolady

 

2-3 łyżki cukru brązowego

 

sok z ½ cytryny

 

świeża mięta do dekoracji

 

Figi natnij na cztery i lekko rozchyl. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp poruszonym twarogiem. Polej obficie miodem. Wstaw na 5-6 minut do piekarnika, nagrzanego do 200-220 st. C. Upieczone figi skrop sokiem z cytryny.

 

Ciastka zmiksuj z czekoladą (powinna być zmrożona), brązowym cukrem oraz odrobiną kakao.

 

Na talerz nałóż kruszonkę, na nią figi. Polej sosem spod pieczenia. Udekoruj listkami mięty.

 

 

Tajski krem z pieczonej dyni

 

1 mała dynia

1 główka czosnku

2 cebule

świeży rozmaryn i tymianek

sól morska

  • oliwa z oliwek

1 ½ l bulionu drobiowego

½ l mleczka kokosowego

1-2 łyżki pasty curry

2-3 źdźbła trawy cytrynowej

laska cynamonu

sok z limonki

 

dekoracja:

kilka krewetek surowych 16/20 (zamarynowanych w oliwie, chili, czosnku i pietruszce)

bambusowe patyczki do szaszłyków

świeża kolendra

borówki amerykańskie

 

Dynię pokrój na kilka kawałków. Wyczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw solą morską i ziołami, dodaj cynamon, główkę czosnku i cebulę. Skrop oliwą i wstaw na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu dynię ostudź i obierz ze skóry.

W garnku podsmaż cebulę, dodaj pastę curry i laskę cynamonu. Zalej mlekiem kokosowym oraz ciepłym bulionem. Dodaj miąższ z dyni oraz czosnku, cebulę a także wszystkie „soki” z pieczenia. Wrzuć kilka kawałków rozgniecionej trawy cytrynowej (jeśli nie uda się jej kupić, można zastąpić sokiem z cytryny). Zagotuj.

Surowe krewetki zamarynuj w oliwie, chili, czosnku i pietruszce. Obsmaż na patelni na odrobinie oliwy. Gdy będą miękkie, nabij po 2 sztuki na patyczki bambusowe.

Z zupy wyjmij kawałki trawy cytrynowej oraz cynamon. Dorzuć posiekaną kolendrę. Dodaj sok z limonki. Całość zmiksuj na gładki krem. Nalej do miseczki. Udekoruj szaszłykiem z krewetkami oraz świeżą kolendrą i borówkami.

 

Grillowany okoń morski na kawiorze z bakłażanów

 

4 okonie morskie – niezbyt duże

  • oliwa z oliwek

sól i pieprz

2-3 łyżki masła solonego

pęczek mięty

sok z cytryny

pomidorki cherry wraz z gałązką

 

kawior:

2 bakłażany

kilka ząbków czosnku

1 czerwona cebula

kilka pomidorków cherry

  • oliwa z oliwek

2-3 gałązki rozmarynu

tymianek

kawałek sera feta

pęczek natki pietruszki

sok z cytryny

sól i pieprz

roszponka

 

syrop:

2-3 łyżki cukru brązowego

200 ml soku z granatów

 

Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, kilka ząbków czosnku w łupinie, pomidorki oraz rozmaryn i tymianek. Skrop oliwą, posyp solą i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. Lekko przestudź.

Do garnka wsyp trochę brązowego cukru, zalej sokiem z granatów. Mocno zredukuj.

Miąższ z bakłażanów posiekaj wraz z cebulą, czosnkiem obranym z łupiny i pomidorkami. Przełóż do miski, dodaj pokruszona fetę i natkę pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Dolej oliwę i sok z cytryny.

Filety z okonia natnij ukośnie po stronie skóry. Z drugiej strony skrop oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni na odrobinie oliwy – skórą do dołu. Pod koniec smażenia dodaj masło, pomidorki z gałązką i posiekaną miętę. Skrop sokiem z cytryny.

Na dno talerza wyłóż kawior z bakłażana i trochę roszponki. Nałóż rybę z pomidorkami i sosem z patelni. Polej syropem z granatów.

 

Lody cynamonowe z gorącymi owocami leśnymi

 

200 ml czerwonego wina

200 ml soku porzeczkowego

200 ml Glöggu

50 ml syropu klonowego

50 ml wódki

3-4 mandarynki

2-3 laski cynamonu

mrożona mieszanka owoców leśnych

kilka łyżek mąki ziemniaczanej

skórka otarta z pomarańczy

 

do podania:

lody waniliowe

cynamon w laskach i proszku

kilka plasterków suszonej pomarańczy

mięta

 

Do garnka wlej sok porzeczkowy, czerwone wino i Glögg. Dodaj przekrojone na pół mandarynki (w skórce), cynamon i syrop klonowy. Podgrzej, ale nie gotuj (przez około 20 minut).

Wyjmij mandarynki i cynamon, wlej wódkę. Dorzuć mieszankę owoców leśnych. Zagęść odrobiną mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej uprzednio w zimnej wodzie.

Zdejmij z ognia, dodaj skórkę z pomarańczy. Na dno miseczki nałóż trochę owoców wraz z alkoholem. Na owoce nałóż gałkę lodów waniliowych, posypanych cynamonem. Udekoruj laską cynamonu, miętą i plasterkiem suszonej pomarańczy.

 

 

Sałatka szpinakowa z serem kozim, cykorią i grissini

 

 

1 op. szpinaku – najlepiej młody lub „bejbi”

 

1 op. cykorii czerwonej i białej

 

sól zwykła drobna

 

1 mango

 

1 op. roszponki

 

100 g sera koziego – twarożek

 

150 ml jogurtu pitnego

 

2 łyżki miodu płynnego

 

natka pietruszki

 

prażone orzechy pekan, włoskie i laskowe

 

1 łyżka oleju z pestek winogron

 

sól i pieprz do smaku

 

sok z ½ cytryny

 

 

grissini:

 

1 ½ łyżeczki drożdży instant

 

150 ml ciepłej wody

 

1 łyżka cukru

 

240 g mąki

 

sól morska – najlepiej w płatkach

 

2 łyżki oliwy

 

żółtko z wodą do posmarowania

 

czarnuszka, siemię lniane, świeży rozmaryn

 

 

Liście szpinaku i roszponki umyj, osusz i ewentualnie porwij. Cykorię natnij przy głąbie na krzyż i ustaw pionowo na grubej warstwie soli (najlepiej w misce). Trzymaj tak przez ok. 20 minut – dzięki temu pozbędziesz się goryczkowego posmaku cykorii. Następnie odetnij głąb i wytnij ładne długie listki.

 

Jogurt połącz z przyprawami, sokiem z cytryny i połową sera. Rozetrzyj wszystko na sos. Rozsmaruj na dnie talerza. Następnie ułóż liście szpinaku, cykorię i roszponkę, „obrane” obieraczką do warzyw plastry mango i orzechy. Na wierzchu połóż kawałki sera. Całość skrop sosem, oliwą i płynnym  miodem. Podawaj z upieczonymi grissini.

 

Drożdże połącz z ciepłą wodą, cukrem, solą i oliwą. Następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

 

Ciasto podziel na mniejsze kawałki i do każdego dodaj inny dodatek smakowy, np. siemię lniane, czarnuszkę, posiekany rozmaryn lub mix. Wyrób ponownie ciasto, podziel na mniejsze kulki i zrób cienkie wałki. Połóż na pergaminie skropionym oliwą. Po wierzchu posmaruj jajkiem, posyp solą. Odstaw ponownie na 20 minut, następnie wstaw do piekarnika – 200 st. C, 10-15 minut.

 

 

 

Ciepła sałatka nicejska z grillowanym łososiem

 

 

1 ½ kg fileta z łososia

 

1 kg małych młodych ziemniaków

 

1 op. fasolki szparagowej zielonej

 

1 op. fasolki szparagowej żółtej

 

1-2 cebule czerwone

 

kilka pomidorków cherry

 

  • oliwki czarne

 

2 sałaty rzymskie – najlepiej „bejbi”

 

1 pęczek bazylii

 

8 jajek przepiórczych

 

świeżo mielony pieprz w młynku

 

 

dresing:

 

  • oliwa

 

czosnek

 

anchois

 

natka pietruszki

 

sok z cytryny

 

sól i pierz

 

 

marynata do łososia:

 

  • oliwa chilli,

 

skórka z cytryny

 

sól i pieprz

 

 

 

Ziemniaki ugotuj w całość w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj do tego samego garnka oczyszczoną fasolkę szparagową.

 

W dużej misce przygotuj sos, łącząc roztarte anchois z czosnkiem, oliwą, posiekaną natką pietruszki i sokiem cytrynowym.

 

Ugotowane warzywa odcedź i przełóż do miski z sosem. Większe ziemniaki jeszcze ciepłe przekrój na pół. Dodaj pomidorki cherry, oliwki, plastry cebuli, drobne liście sałaty rzymskiej oraz liście bazylii. Wszystko ponownie skrop oliwą i delikatnie wymieszaj. Przełóż natychmiast na talerz.

 

Łososia pokrój wcześniej na cienkie plastry i zamarynuj w oliwie chili, zestach z cytryny oraz soli i pieprzu. Upiecz na grillu lub patelni grillowej – tak, aby był jeszcze lekko surowy w środku.

 

Łososia połóż na szczycie sałatki. Całość udekoruj połówkami ugotowanego jajka (powinno być lekko ścięte), oprósz świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby skrop ponownie oliwą.

 

 

 

Hiszpańska sangria z owocami

 

 

 

750 ml czerwonego wina – najlepiej housowe

 

½ kg mandarynek

 

kilka kostek lodu

 

1 cytryna

 

garść borówek

 

garść malin

 

1kieliszek brandy

 

1 łyżka cukru brązowego

 

2 brzoskwinie

 

kilka listków mięty

 

250 ml lemoniady w butelce – najlepiej gazowana, ew. napój imbirowy

 

 

 

Kilka mandarynek i cytrynę pokrój w półplasterki. Z brzoskwini pozbądź się pestki i pokrój w cząstki. Przełóż na dno dzbanka. Dodaj pozostałe owoce, cukier, miętę i brandy. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby owoce się zmacerowały.

 

Następnie wsyp lód, wlej wino oraz lemoniadę (⅔ wina, ⅓ lemoniady). Wyciśnij sok z kilku mandarynek. Wszystko wymieszaj.

 

 

Sałatka z karmelizowanych buraczków z zapiekanym serem camembert

 

½ kg buraków

2 łyżeczki cukru brązowego

50 ml octu z czerwonego wina

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

2 sery camembert

kilka ząbków czosnku

gałązka rozmarynu

sałata masłowa

roszponka

rukola

 

winegret:

natka pietruszki – same listki

sok z cytryny

sól i pieprz

miód

100 ml oleju z pestek winogron

 

Buraki upiecz w całości lub ugotuj (powinny być możliwie jak najmniejsze). Następnie pokrój w cząstki i skarmelizuj na patelni z cukrem i czerwonym octem. Na końcu dodaj masło i miód. Poczekaj, aż buraki obtoczą się glazurą.

Ser przekrój wzdłuż na pół i połóż na dnie brytfanki. Wciśnij do sera połówki ząbków czosnku (czosnek wcześniej zblanszuj w mleku, aby smak był lżejszy i nie taki ostry) oraz igiełki rozmarynu. Na wierzchu posyp świeżo mielonym pieprzem i wstaw do piekarnika (200 st. C, 10 minut).

Upieczony ser przełóż delikatnie na środek głębokiego talerza. Dookoła połóż glazurowane buraczki. Na wierzchu ułóż zielone listki mieszanych sałat. Całość skrop winegretem pietruszkowym (składniki sosu zmiksuj w mikserze typu kielich).

 

Wieprzowina a’la „Wellington” z grzybami, zielonymi warzywami i sosem remoulade

 

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej

½ kg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

  • ok. 200 g szynki dojrzewającej w plastrach

ciasto francuskie

1 żółtko

pęczek zielonych szparagów

2 szalotki

400 g zielonego groszku – może być mrożony

cytryna

sól i pieprz

2 łyżki masła

  • olej lub oliwa do smażenia

 

sos remoulade:

6 łyżek majonezu

3 łyżeczki musztardy Dijon

½ jabłka zielonego

2 łyżki kaparów

1 łyżeczka octu z białego wina

szalotka

natka pietruszki

 

Pieczarki zetrzyj na tarce. Czosnek i cebulę posiekaj. Wszystko smaż tak długo, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec dodaj dużo posiekanej natki pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Z mięsa odetnij końcówki, zmiel je i połącz z masą grzybową. Dzięki temu będzie bardziej zwarta i uda się wykorzystać wszystkie resztki z mięsa. Ładną środkową część polędwiczki obsmaż z obu stron i dopraw solą oraz pieprzem.

Na desce rozwiń folię spożywczą. Rozłóż szynkę, kładąc plaster za plastrem. Następnie rozsmaruj masę grzybową. Na środku połóż mięso i całość zwiń za pomocą folii. Zrób to dokładnie i szczelnie, aby powstał okrągły „cukierek”. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na 30 minut. Dzięki temu całość zachowa ładny okrągły kształt.

Następnie pozbądź się folii spożywczej i zawiń mięso w ciasto francuskie. Po wierzchu posmaruj dokładnie żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp solą oraz pieprzem. Piecz w temp. 180 st. C przez 20-30 minut. Po upieczeniu odstaw na 10 minut. Podawaj pokrojone w plastry. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku.

Na patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj szparagi i smaż przez chwilę, aż się zrumienią. Pod koniec dodaj rozgnieciony groszek. Całość dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.

Na talerzu, na środku, połóż warzywa, na wierzchu dwa, trzy plastry mięsa. Podawaj z sosem remoulade.

Wszystkie składniki sosu posiekaj i wymieszaj. Przełóż do małych miseczek.

 

Najszybsza na świecie tarta czekoladowa z bitą śmietaną i borówkami

 

gotowe ciasto kruche – najlepiej świeże

500 ml śmietanki 36%

1 czekolada gorzka 70%

½ czekolady mlecznej

2 łyżki konfitury z moreli

skórka z pomarańczy

50 ml brendy

świeża mięta do dekoracji

1 szklanka soku porzeczkowego

mąka ziemniaczana do zagęszczenia

borówki

masło do natłuszczenia formy

 

Ciasto przełóż do okrągłej foremki pieczeniowej (wcześniej natłuszczonej masłem), widelcem zrób dziurki i piecz w temp. 190 st. C przez 8-10 minut, aż będzie złota.

Połowę śmietany zagotuj. Do gorącej wsyp pokruszoną czekoladę. Odstaw. Do smaku dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz alkohol. Spód ciasta posmaruj konfiturą. Gdy masa lekko zwiąże, wylej ją na tartę. Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Sok porzeczkowy zaciągnij mąką ziemniaczaną i dodaj borówki.

Tartę podawaj z sosem borówkowym i bitą śmietaną. Udekoruj listkami mięty i świeżo startą skórką pomarańczową.

 

 

Sałatka z kaczką w „pięciu smakach” z truskawkami

 

2 piersi z kaczki

1 op. truskawek

syrop klonowy

sok z cytryny

zielona sałata karbowana

rukola

50 g orzechów pekan

  • olej z pestek winogron

sok z limonki

½ op. groszku cukrowego

kremowy ocet balsamiczny

pęczek kolendry

 

marynata do kaczki:

przyprawa „pięć smaków”

cukier brązowy

  • olej

sok z limonki

suszone piri-piri

 

Mięso pokrój w możliwie jak najcieńsze plastry. Następnie zamarynuj  w niewielkiej ilości oleju, przyprawie „pięć smaków”, soku z limonki i cukrze. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Sałatę porwij na mniejsze kawałki, rukolę przebierz i oczyść.

Truskawki pokrój w cząstki lub plasterki i zamarynuj w syropie klonowym oraz soku z cytryny. Odstaw w miseczce, aby puściły sok.

Następnie wymieszaj sałaty z truskawkami, orzechami, olejem i sokiem z limonki. Dodaj zblanszowany groszek cukrowy. Ułóż na talerzu.

Rozgrzej bardzo mocno patelnię i usmaż kacze mięso – krótko, lecz intensywnie. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj i natychmiast ułóż mięso na sałatce. Udekoruj świeżymi listkami kolendry oraz polej kremem balsamicznym.

 

Dorsz pod kruszonką chlebową na ratatouille

 

  • ok. 1 kg fileta z dorsza
  • oliwa

sól i pieprz

 

kruszonka:

ćwiartka chleba pszennego ze skórką

100 g pancetty w plastrach

szalotka

2-3 ząbki czosnku

natka pietruszki

masło

sól i pieprz

 

ratatouille:

papryka czerwona, żółta i zielona

cebula czerwona

cukinia

½ czerwonej papryczki chili

kilka ząbków czosnku

  • oregano suszone

2 pomidory

1 puszka pomidorów pelati

masło solone

1 łyżeczka octu z czerwonego wina

  • oliwa

sól i pieprz

bazylia do dekoracji

 

Na patelni podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i pancettę. Następnie przełóż wszystko do miksera, dodaj pokruszony chleb (najlepiej lekko czerstwy) i wszystko zmiksuj, aż powstaną okruchy. Przełóż do miski. Dodaj miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj na gęstą pastę.

Dorsza pozbaw skóry i połóż w całości w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj z obu stron oliwą, oprósz solą i świeżym pieprzem. Na wierzch nałóż masę chlebową. Całość piecz w temp. 180 st. C przez 15-20 minut.

Przygotuj ratatouille. Paprykę, cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj posiekane chili, czosnek i oregano. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj pomidory concase oraz posiekane pomidory z puszki. Całość duś przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę, ocet i masło.

Gotowe ratatouille rozsmaruj na dnie talerza. Na wierzchu ułóż porwane listki bazylii, skrop ponownie oliwą i połóż odkrojony kawałek dorsza.

 

Mus czekoladowy z chrupiącym cukrem orzechowym

 

250 ml mleka

8 żółtek

50 g cukru

500 g czekolady gorzkiej 70%

450 ml śmietanki 36%

 

chrupiący cukier orzechowy:

200 g cukru

100 g orzechów laskowych

amaretto

powidła wiśniowe

mięta

 

Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem. Na gotujące się mleko wlej żółtka, zaparz i odstaw.

Do gorącego płynu z mleka i żółtek wsyp pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła a cała masa zgęstniała i stała się jednolita.

Śmietanę ubij, aby była półsztywna. Połącz obie masy.

Mus czekoladowy dopraw odrobiną amaretto i przelej do syfonu. Wkręć 4-5 naboi.

Cukier rozpuść w garnku. Gdy będzie brązowy, dodaj orzechy i przełóż wszystko (najlepiej silikonową łopatką) do foremki silikonowej. Odstaw, aż zupełnie wystygnie. Zimny i skamieniały cukier oderwij od silikonowej foremki (nie powinien się przyklejać), przełóż do miksera i zmiksuj na pył.

Na dno pucharka wyłóż powidła wiśniowe, następnie trochę cukru i musu czekoladowego – do połowy wysokości. Ponownie sypnij cukier i znowu „wyszprycuj” mus. Na wierzchu połóż trochę powideł i cukier orzechowy. Udekoruj miętą.

 

 

 

Sałatka z awokado i marynowanym łososiem z sosem tzatziki

 

½ kg łososia – super świeży

2 op. sałaty rzymskiej mini

1 op. roszponki

jabłko zielone Granny Smith

2 dojrzałe awokado

pęczek rzodkiewki

sok z cytryny

  • oliwa z oliwek

bagietka fitness

 

marynata do łososia:

sok z limonki

wódka

sól morska w płatkach

świeżo mielony pieprz

cukier

koperek

 

sos tzatziki:

jogurt grecki

2 ogórki

pęczek kolendry

mięta

sok z 3 limonek

1-2 ząbki czosnku

sól i świeżo mielony pieprz

 

Łososia pokrój w bardzo cienkie plastry (bez tłuszczu). Sok z limonki wymieszaj z wódką, solą, pieprzem, cukrem i posiekanym koperkiem. Zamarynuj cienkie plastry ryby i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po godzinie przekręć plastry na drugą stronę.

Sałatę rzymską porwij na mniejsze liście, roszponkę umyj, jabłko pokrój w julienne, awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w cząstki, rzodkiewkę w cienkie plastry. Wszystko wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i oliwą.

Ogórki obierz, pozbądź się pestek i pokrój w drobną kostkę (mniej więcej pół centymetra), dodaj posiekaną kolendrę i miętę, czosnek, sok z limonki oraz jogurt. Wymieszaj – sos powinien być dość gęsty. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kolejnego ogórka dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój na krajalnicy w długie i bardzo cienkie plastry – posłużą jako dekoracja.

Na talerzu ułóż sałatę i plastry zamarynowanego łososia. Sos tzatziki podawaj w małej miseczce. Grzankę z bagietki udekoruj cienkim plastrem ogórka i posyp solą. Połóż na miseczce z sosem.

 

„Stek” wieprzowy z sałatką z boczniaków i szpinaku oraz pieczonymi pomidorami

 

1 kg schabu wieprzowego ze skórą i kością – w całości

2 op. pomidorków cherry

kilka ząbków czosnku

  • oliwa z oliwek

tymianek i rozmaryn

sól w płatkach

świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia mięsa

masło solone

200 g boczniaków

1 op. szpinaku „bejbi”

cytryna

natka pietruszki

 

Pomidorki przekrój na pół, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, na każdą połówkę połóż cienki plasterek czosnku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez 30 minut.

Schab potnij w steki ze skórą i kością. Skórę natnij. Natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej – tak, by powstała ciemna skórka z obu stron. Dodaj na patelnię zioła, czosnek oraz masło i kontynuuj smażenie. Gdy masło dobrze się spieni, odstaw mięso, aby odpoczęło.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż boczniaki. Pod koniec smażenia, gdy będą zrumienione i chrupiące, dopraw je solą i pieprzem, przełóż do miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny i świeże listki szpinaku. Szybko wymieszaj i natychmiast przełóż na talerz.

Obok sałatki połóż stek wieprzowy. Na patelni rozgrzej lekko oliwę z oliwek, dodaj sporą ilość posiekanej natki pietruszki oraz zesty z cytryny. Gdy pietruszka lekko się podsmaży, dodaj pomidory, wymieszaj i polej mięso sosem.

 

Brownie z sorbetem i sałatką z truskawek

 

250 g masła

czekolada deserowa 70% kakao

75 g suszonych wiśni lub czereśni

50 g orzechów prażonych – mix włoskich i laskowych

65 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

360 g cukru pudru

80 g kakao

4 jajka

 

dodatki:

truskawki

pomarańcza

cukier

sorbet cytrynowy lub limonkowy

mięta

 

Czekoladę z masłem rozpuść na parze. Dodaj suszone wiśnie oraz pokruszone orzechy.

W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao. Wszystko razem połącz.

Jajka roztrzep i dodaj do masy czekoladowej. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 25 minut.

Gdy wystygnie pokrój, np. w kwadraty czy prostokąty, i podawaj z lodami oraz sałatką truskawkową.

Truskawki, umyj, osusz, potnij w cząstki, dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz odrobinę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Cały deser udekoruj posiekaną miętą.

 

Gravadlax z kurkami na sałacie

 

70 dag łososia

1 łyżeczka wódki

sól i pieprz

cukier brązowy

sok z cytryny

2 łyżki musztardy Dijon

1 papryczka chili

1 pęczek kolendry

1 pęczek koperku

100 g kurek – najlepiej świeżych

50 g masła solonego do smażenia

 

do podania:

1 główka sałaty masłowej

kilka listków sałaty frisee

kilka listków roszponki

2 pomidory malinowe

oliwa do smaku

sok z cytryny

sól i pieprz

 

Łososia połóż na pergaminie – w naczyniu żaroodpornym, skórą do dołu. Z wierzchu skrop wódką, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, posiekaną kolendrą i koperkiem. Marynatą pokryj rybę. Odstaw na 3 dni do lodówki. Po dwóch przełóż skórą do góry. Tak przygotowanego łososia można od razu spożywać, pokrojonego w cienkie plastry.

Po trzech dniach marynowania ułóż rybę ponownie skórą do dołu, na wierzchu połóż lekko podsmażone na maśle kurki i wstaw całość do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu posyp obficie kolendrą i koperkiem.

Sałaty porwij i przełóż do miski. Polej sokiem z połowy cytryny i oliwą. Przypraw solą i pieprzem, ew. cukrem brązowym do smaku. Nałóż do miseczek. Na sałacie ułóż concasse z pomidorów, na to kawałki podpieczonego łososia wraz z kurkami. Udekoruj sałatą i pomidorami.

 

Bruschetta z wołowiną i szpinakiem

 

½ kg polędwicy wołowej

sól i pieprz

oliwa z oliwek

kilka gałązek rozmarynu

pół pęczka natki pietruszki

skórka z cytryny

1-2 ząbki czosnku

 

grzanki:

1 bochenek ciabatty

3 ząbki czosnku

oliwa

 

do podania:

2 białe cebule

1 papryka czerwona

200 g świeżego szpinaku

1 łyżka sosu Worcester

rukola

100 g parmezanu

 

Mięso zamarynuj – sól, pieprz, czosnek, oliwa, rozmaryn, natka pietruszki, skórka z cytryny. Następnie obsmaż na patelni – przez kilka minut, aby wołowina była różowa w środku. W trakcie smażenia dodaj trochę masła. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz solą i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po upieczeniu odstaw, by odpoczęło.

Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, podduś. Dodaj pokrojoną w paski paprykę (wcześniej wato ją podpiec i zdjąć skórkę). Pod koniec wrzuć liście szpinaku. Dopraw skórką z cytryny i sosem Worcester. Wymieszaj i lekko przesmaż.

Ciabiatę pokrój w kromki, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej. Grzankę natrzyj ząbkiem czosnku.

Na środku talerza połóż kromkę grillowanej ciabatty. Na wierzchu ułóż szpinak z cebulą i papryką.

Mięso pokrój w cienkie plastry i ułóż na szpinaku z cebulą i papryką. Ponownie połóż szpinak z cebulą i papryką oraz kilka listków rukoli. Całość skrop sosem z patelni. Posyp płatkami parmezanu i od razu podawaj.

 

 

Pomarańcze i brzoskwinie w sosie karmelowym

 

4 pomarańcze

4 brzoskwinie

50 ml amaretto

80 ml syropu cukrowego

sok z ½ cytryny

 

sos:

50 g cukru

½ l soku pomarańczowego

 

do podania:

lody waniliowe

1 łyżka płatków migdałów

kilka listków mięty

 

Pomarańcze i brzoskwinie pokrój w cząstki. Skrop amaretto i syropem cukrowym (woda i cukier w proporcjach 1:1), dodaj miąższ z wanilii i sok z połowy cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

W rondelku zrób karmel i zalej go sokiem pomarańczowym. Gotuj, aż powstanie gęsty sos.

Na talerzu lub w miseczce ułóż owoce, posyp prażonymi migdałami (płatki wcześniej trzeba uprażyć w piekarniku), polej sosem karmelowym, nałóż po gałce lodów i udekoruj miętą.

 

Sałatka z rukoli i pomidorów z humusem i sosem z granatów

 

200 g pomidorków cherry

1 główka czosnku

1 szalotka

1 pęczek tymianku

sól i pieprz

oliwa

2 pęczki rukoli

garść prażonych migdałów

 

humus:

2 małe puszki ciecierzycy

100 g sezamu lub 1 łyżka pasty sezamowej

3 ząbki czosnku

sok z cytryny

1 łyżka musztardy Dijon

olej z pestek winogron

sól i pieprz

2 łyżki oleju sezamowego do dekoracji

kilka listków kolendry

 

sos:

100 ml syropu z granatów

1 łyżka musztardy Dijon

sok z cytryny

olej z pestek winogron

sól i pieprz

 

do podania:

1 bagietka korzenna

 

Pomidorki natnij delikatnie na krzyż. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj czosnek i szalotki (pokrojone na duże kawałki) oraz świeży tymianek. Całość skrop obficie oliwą, posól i dodaj pieprz. Wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika z funkcją grill – 220-230 st. C, 10 minut.

Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę. Dodaj pastę sezamową lub uprażone i roztarte w moździerzu ziarna sezamu. Ewentualnie dolej nieco wody. Dorzuć czosnek, dodaj musztardę Dijon, wyciśnij sok z cytryny i zmiksuj. Podczas miksowania cienkim strumyczkiem wlej olej.

Syrop z granatów wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Mieszaj, wtłaczając olej, aż powstanie sos. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu lub w misce rozsmaruj humus. Połóż kilka listków rukoli i pieczone pomidory wraz z szalotką, czosnkiem i powstałym w trakcie pieczenia sosem. Ponownie połóż kilka listków rukoli, posyp uprażonymi płatkami migdałów. Ułóż pomidory i znowu rukolę. Całość polej sosem z granatów.

Humus przełóż do miseczki, dolej odrobinę oleju sezamowego, lecz nie mieszaj. Udekoruj kolendrą.

Sałatkę podawaj z humusem i grzankami.

 

Warzywa w tempurze z sosem orzechowym

 

1 główka brokułu

250 g kwiatów cukinii

mąka

szczypta soli

2 l oleju do smażenia

garam masala

 

tempura:

5 białek

szczypta soli

700 ml wody gazowanej

400 g mąki pszennej

200 g mąki ziemniaczanej

 

sos:

½ słoika masła orzechowego

150-250 ml wywaru warzywnego

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryczka chili

masło do smażenia

sok z cytryny

sól i pieprz

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 pęczek kolendry

 

Ubij pianę z białek. Wodę gazowaną wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Gdy zgęstnieje, połącz z pianą. Możesz również wymieszać gotową mieszankę tempura z wodą gazowaną. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – taką, by okleiło warzywa.

Warzywa oczyść i przygotuj do smażenia. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj. Kwiaty cukinii oddziel od reszty owocu. Oprósz mąką i szczyptą soli.

W głębokim garnku rozgrzej olej do smażenia. Warzywa zanurzaj w cieście i od razu smaż, aż będą chrupiące i rumiane. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp przyprawą garam masala.

Na maśle podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Zalej odrobiną wywaru jarzynowego. Dodaj masło orzechowe i sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Dolej nieco oleju sezamowego. Dorzuć posiekaną kolendrę. Wymieszaj.

Usmażone warzywa podawaj z sosem nałożonym do miseczek. Sos udekoruj kolendrą.

 

Chłodnik z pieczonego melona z miodem i lawendą

 

1 melon

400 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka marynowanego imbiru

sok z cytryny

2 łyżeczki miodu lawendowego

kilka borówek i czarnych porzeczek

suszone kwiaty lawendy do smaku

50 g czekolady gorzkiej

kilka listków świeżej mięty

 

Melona upiecz w całości – temp. 160 st. C, 45-60 minut. Następnie wystudź, usuń pestki. Miąższ przełóż do miksera. Nieco miąższu posiekaj i zostaw do dekoracji.

Dodaj jogurt, imbir, sok z cytryny i miód lawendowy. Wszystko razem zmiksuj.

Przelej do małych miseczek, wrzuć odłożony miąższ z melona, kilka borówek i czarnych porzeczek. Posyp suszonymi kwiatami lawendy i pokrojoną w paski czekoladą. Udekoruj świeżą miętą.

 

Grillowana sałatka Cezar z chrupiącym kurczakiem i boczkiem

 

pierś z kurczaka (podwójna)

100 g jogurtu naturalnego i czosnek do marynaty

100 g polenty drobno mielonej lub mąki kukurydzianej

olej do smażenia

100 g boczku wędzonego w plastrach

sałata rzymska

2-3 ząbki czosnku

oliwa

kilka pomidorków cherry

kilka anchovis

1 żółtko

sok z cytryny

olej słonecznikowy

20 ml sosu Worcester

100 g parmezanu

sól i pieprz do smaku

 

 

Filet z kurczaka zamarynuj w jogurcie soli, pieprzu i drobno roztartym czosnku.

Na patelni usmaż plastry boczku – powinny być mocno rumiane i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy boczek wystygnie, podziel go na mniejsze kawałki.

Zamarynowanego kurczaka obtocz w polencie i usmaż na oleju na patelni. Pod koniec smażenia dodaj masło. Każdą pierś pokrój na 3-4 kawałki.

Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż czosnek. Sałatę porwij. Najmniejsze i najładniejsze listki odłóż, resztę grilluj przez kilka minut na patelni z czosnkiem. Dorzuć przekrojone na pół pomidorki cherry. Przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj sos. W moździerzu rozetrzyj anchois i ząbek czosnku. Dodaj żółtko i powoli wlewaj olej, cały czas mieszając, aby powstał gęsty majonezowy sos. Dopraw sosem Worcester i sokiem z cytryny. Dodaj starty parmezan. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Talerz posmaruj sosem, następnie połóż grillowaną sałatę i pomidorki. Polej sosem. Ułóż kawałki kurczaka. Na wierzchu połóż kilka drobnych listków świeżej sałaty rzymskiej. Całość udekoruj chrupiącym boczkiem, skrop oliwą i posyp startym parmezanem. Podawaj z cząstką cytryny.

 

Krewetki z curry

 

1 kg surowych krewetek tygrysich 16/20

50 ml oleju z pestek winogron do marynowania

główka czosnku

pęczek kolendry

chili

2-3 szalotki

1 łyżka pasty TomKha

150 ml bulionu drobiowego

2 pomidory concase

sok z cytryny

bagietka korzenna

masło solone i olej do smażenia

natka pietruszki

sól

kilka suszonych pomidorów

rukola

 

Krewetki zamarynuj w oleju, posiekanej chili i czosnku oraz odrobinie soli (dobrze zrobić to co najmniej godzinę przed przygotowaniem potrawy).

Następnie posiekaj czosnek, chili, kolendrę  szalotkę. Na patelni podgrzej dobrze olej i usmaż krewetki. Gdy zrobią się czerwone z obu stron, zdejmij je z ognia. Na tę samą patelnię wrzuć czosnek, chili i szalotkę. Dodaj nieco oleju, masła i pastę curry. Wszystko podsmaż, wlej odrobinę bulionu, dodaj drobno pokrojone pomidory (bez skóry).

Następnie dodaj usmażone krewetki, kolendrę, sok z cytryny oraz sporo masła. Wszystko podgotuj, aż naturalnie powstanie gęsty sos.

Przygotuj ziołowe grzanki. Miękkie masło wymieszaj w moździerzu z natką pietruszki, solą i posiekanymi suszonymi pomidorami na gładką pastę. Posmaruj kromki bagietki i usmaż je tak, by powstały grzanki.

Gotowe krewetki natychmiast przełóż do głębokiego talerza (wraz z całym sosem), posyp świeżą kolendrą i podawaj z ziołowymi grzankami. Udekoruj listkami rukoli.

 

Ciastko czekoladowo-orzechowe

 

100 g orzechów laskowych (sprażone i obrane)

80 g masła

2 duże jajka

3 żółtka

200 ml mleka pełnotłustego

60 g cukru pudru

drobno starta skórka z pomarańczy

50 g rodzynków

1 laska wanilii

115 g mąki

50 g czekolady gorzkiej 70%

 

Orzechy skrusz lub drobno posiekaj. Filiżanki wysmaruj miękkim masłem i obsyp pokruszonymi orzechami. Pozostałe odłóż na talerzyk.

W misce połącz jajka i żółtka z miękkim masłem, mlekiem i cukrem pudrem. Dodaj miąższ z wanilii, rodzynki, startą skórkę z pomarańczy i pozostałe orzechy laskowe. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj do ciasta przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj – tak, aby nie było grudek. Na końcu dodaj pokruszoną czekoladę. Można też dorzucić kawałki orzechów.

Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek-filiżanek (do ¾ wysokości). Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

 

 

 

Sałatka ze smażonymi kurkami, pancettą i okoniem

 

mieszanka sałat – karbowana jasna i ciemna, rukola, frisee, roszponka, radiccio

200 g pancetty – pokrojona w bardzo cienkie plastry

4filety z okonia morskiego

200 g świeżych kurek

50 ml octu z czerwonego wina

25 ml oliwy

30 g masła solonego

 

Na suchej patelni podsmaż plastry pancetty. Poczekaj, aż będzie mocno chrupiąca. Odłóż na talerzyk. Na tłuszczu po panceccie usmaż kawałki okonia – tylko od strony skóry, ale na ostatnie kilka sekund przewróć rybę na drugą stronę (skórę natnij wcześniej na krzyż). Gdy będzie gotowy, odstaw go na bok. Na patelnię wlej ocet, wymieszaj – powstanie sos.

Na drugiej patelni, na oliwie, podsmaż kurki. Gdy będą gotowe, dodaj odrobinę masła, ewentualnie dopraw świeżym pieprzem.

Sałaty umyj, osusz, porwij do miski. Dodaj kurki i trochę pancetty. Polej sosem z patelni. Wymieszaj i przełóż na talerze. Połóż kawałki okonia i ponownie chrupiącą pancettę. Natychmiast podawaj.

 

Paella mixta z kurczakiem i krewetkami

 

150 g ryżu hiszpańskiego do paelli

150 g udek z kurczaka bez kości

12 surowych krewetek tygrysich 16/20

100 g chorizo

1 ząbek czosnku

1 cebula

½ papryki czerwonej

½ papryki zielonej

mielona papryka słodka i ostra

liść laurowy

150 g pomidorów pelatti

150 ml białego wina

1,5 l bulionu drobiowego

duża szczypta szafranu

100 g fasolki szparagowej

100 g zielonego groszku

8 pomidorków cherry

cytryna do dekoracji

 

sos pietruszkowy:

100 ml oliwy

natka pietruszki

pęczek kolendry

1 ząbek czosnku

20 ml octu z białego wina

 

Udka pokrój na mniejsze kawałki, zamarynuj w słodkiej papryce, oliwie, czosnku i chili. Podobnie można zamarynować krewetki. Chorizo pokrój w plastry.

Mięso usmaż na patelni. Gdy będzie dobrze rumiane, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w piórka i chorizo.

Po chwili dodaj kolorową paprykę pokrojoną w kostkę. Dorzuć liść laurowy. Dodaj paprykę słodką i ostrą. Podsmaż, by wydobyć cały aromat z przypraw. Wlej wino i zmiksowane pomidory pelatti. Dodaj szafran.

Wszystko wymieszaj, pogotuj przez kilka minut i wsyp ryż. Dokładnie wymieszaj i uzupełnij bulionem. Ponownie zamieszaj, aby płyn równomiernie się rozłożył. Gotuj powoli, aż ryż zrobi się miękki. W trakcie gotowania mieszaj i uzupełniaj bulionem.

Gdy ryż będzie prawie gotowy (po mniej więcej 10 minutach), dodaj zieloną zblanszowaną fasolkę i groszek. Po raz kolejny wszystko wymieszaj i gotuj przez chwilę. Następnie połóż kawałki kurczaka, połówki pomidorków cherry i surowe krewetki. Wszystko delikatnie wepchnij w ryż – tak, aby zaczęło się również gotować.

Przygotuj dresing. W moździerzu lub mikserze zmiksuj oliwę z kolendrą, natką pietruszki, odrobiną octu winnego i ząbkiem czosnku na gładki sos.

Paellę gotuj tak długo, aż wszystkie składniki będą ciepłe, ryż miękki a krewetki różowe. Podawaj na patelni, w której wszystko się gotowało. Polej zielonym sosem z kolendry i pietruszki. Udekoruj cząstkami cytryny i świeżą kolendrą.

 

Marynowane truskawki z miętową czekoladą

 

300 g truskawek

150 g cukru

150 ml wody

1 laska wanilii

ocet winny

pęczek mięty

100 g czekolady gorzkiej

250 ml śmietanki 36%

50 g cukru pudru

skórka z cytryny

likier pomarańczowy

 

Z cukru i wody zrób syrop prosty (w proporcjach 1:1). Dodaj wanilię i ocet. Truskawki pokrój w cząstki i zamarynuj w syropie.

Listki mięty przełóż do miksera i zmiksuj. Następnie dodaj połamaną, wcześniej zamrożoną czekoladę. Ponownie zmiksuj na miętowo-czekoladową kruszonkę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i skórką z cytryny.

W miseczce, szklance lub pucharku przekładaj truskawki z kruszoną czekolada i śmietaną. Ostatnią warstwą powinny być truskawki oprószone miętową czekoladą. Całość na końcu możesz polać likierem. Udekoruj miętą i podawaj.

 

Hiszpańska tortilla z ziemniakami, chorizo i oliwkami

 

½ kg ugotowanych ziemniaków

100 g chorizo

1 słoiczek oliwek czarnych

papryka czerwona

2 ząbki czosnku

chili zielone

natka pietruszki

kolendra

ser Mimolette (pomarańczowy)

8 jajek

sól i pieprz do smaku

rukola do dekoracji

oliwa

 

sos:

100 g majonezu

100 g ketchupu

sok z ½ cytryny

10 ml brandy

kilka kropel tabasco

sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki i chorizo pokrój w plastry, przełóż do miski. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, przekrojone na pół oliwki oraz posiekane chili i czosnek. Następnie posiekaną kolendrę i pietruszkę.

W misce rozbij jajka – jak na jajecznicę. Dodaj śmietanę. Wymieszaj. Przelej do wymieszanych wcześniej składników. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj starty ser. Dokładnie wymieszaj.

Masę jajeczną przelej do foremek do zapiekania. Posyp serem. Piecz przez 15-20 minut w temp. 160 st. C.

Gotowe danie udekoruj listkami rukoli lub innej sałaty. Skrop oliwą i podawaj z sosem majonezowym, przełożonym do małych miseczek (wszystkie składniki sosu wystarczy wymieszać).

 

Sandacz pieczony w papilotach

 

4 filety z sandacza – po 150 g

kilka pomidorków cherry – mix kolorów

pęczek zielonych szparagów

2 szalotki

2 ząbki czosnku

75 ml oliwy

pęczek kolendry

kawałek świeżego imbiru

chili czerwone

kawałek trawy cytrynowej

sól i pieprz

 

Sandacza podziel na mniejsze kawałki. Skrop go oliwą, posól i odstaw.

Trawę cytrynową posiekaj bardzo drobno, chili, imbir, czosnek i kolendrę też posiekaj i przełóż wszystko do miski. Dodaj pomidorki cherry przekrojone na pół, pokrojoną szalotkę oraz małe kawałki szparagów. Dolej sporo oliwy i wszystko wymieszaj.

Na prostokącie pergaminu ułóż trochę „sałatki”, kawałek ryby i znowu warzywa z przyprawami. Pergamin zwiń jak cukierek. Oba końce zwiąż dratwą.

Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C na 20 minut. Podawaj w pergaminie. Udekoruj cząstką cytryny.

 

Ciepła tarta migdałowa z rabarbarem

 

4 jajka

250 g cukru

250 g mąki migdałowej (mielone migdały)

cytryna

½ kg świeżego rabarbaru

½ kg cukru

truskawki

maliny

borówki

mięta

cukier puder

 

Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki, zasyp cukrem i odstaw na 1 godzinę.

Białka z cukrem ubij na sztywna pianę. Wmieszaj żółtka, dodaj mąkę migdałową, sok i skórkę z cytryny.

Ciasto przelej do foremek do zapiekania. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru (powinny utonąć w cieście). Całość piecz w temp. 200 st. C przez 15-20 minut.

Po upieczeniu udekoruj świeżymi truskawkami, borówkami, malinami i miętą. Posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.

 

Sałatka caprese z zapiekaną mozzarellą i oliwkami

 

  • ok. 350 g kolorowych pomidorków cherry (zielone, żółte, czerwone)

sól morska, pieprz, cukier i ocet z czerwonego wina

100 ml oliwy

  • oliwki czarne

4 kulki mozzarelli

4 plastry szynki parmeńskiej

pęczek bazylii

rukola

1 ząbek czosnku

50 g prażonych płatków migdałów

1-2 anchois

100 g parmezanu

 

Pomidorki cherry przekrój na pół, dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem i oliwą. Dodaj bazylię i oliwki. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby się zamarynowały (wystarczy 10 minut).

Przygotuj sos pesto. Bazylię, rukolę, czosnek, prażone płatki migdałów i anchois zmiksuj z oliwą na gęsty sos. Na samym końcu dodaj starty parmezan.

Mozzarellę odsącz z zalewy, owiń szynką i wstaw na 5 minut do rozgrzanego do maksimum piekarnika (230-250 st. C). Po upieczeniu dopraw solą i pieprzem.

Na dnie głębokiego talerza rozsmaruj pesto. Nałóż zamarynowane pomidorki wraz z oliwkami. Następnie zapieczoną mozzarellę z szynką. Udekoruj rukolą i obficie skrop oliwą.

 

Meksykańskie fajitas z piwem

 

600 g polędwiczki wieprzowej

100 ml oleju z pestek winogron

sól i pieprz

1-2 ząbki czosnku

po kawałku papryki żółtej, zielonej i czerwonej

2 cebule czerwone

papryczka chili czerwona

pęczek kolendry

3 pomidory

sok z pomarańczy

100 g kwaśnej, gęstej śmietany

2 dojrzałe awokado

Sok z limonki

1 łyżeczka kminku

sok z limonki

100 g sera koziego podpuszczkowego

250 ml piwa pszenicznego

4 placki tortilli

 

Mięso pokrój w paski, zamarynuj w oleju, soli, pieprzu i czosnku. Paprykę i cebulę pokrój w paski. Chili i kolendrę posiekaj.

Przygotuj dwa sosy – salsę pomidorową i guacamole. Salsa pomidorowa: pomidor pokrojony w drobną kostkę, posiekane chili, kolendra, drobno posiekana czerwona cebula, sok pomarańczowy, sok z limonki, sól i pieprz. Guacamole: miękkie, rozgniecione widelcem awokado, sok z cytryny i salsa pomidorowa, wszystko przyprawione solą i pieprzem. Trzecim sosem będzie po prostu kwaśna śmietana.

W moździerzy zrób marynatę. Rozgnieć kminek, dodaj posiekaną papryczkę chili, sok z limonki i oliwę. Wymieszaj.

Rozgrzej mocno patelnię i zacznij smażyć fajitas. Najpierw mięso, następnie czerwoną cebulę, chili, paprykę i kolendrę. Pod koniec smażenia dodaj całą marynatę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Następnie rozgrzej bardzo mocno małą żeliwna patelnię i połóż ją na drewnianej deseczce. Na patelnię przełóż fajitas, posyp startym na drobnej tarce serem kozim i podaj gościom (jedna patelnia dla jednej osoby).

Już na stole polej piwem - tak, by zaczęło intensywnie parować. Z boku podaj trzy sosy oraz tortillę i cząstkę limonki.

Najlepiej jeść nakładając wszystkie składniki do zwiniętej tortilli.

 

Banany w karmelu z kruchymi ciasteczkami

 

4 banany

100 g cukru

150 ml śmietanki

50 g masła

1 laska wanilii

kieliszek brandy

kilka ciasteczek, np. amaretki i pieguski

50 g czekolady gorzkiej

lody waniliowe

mięta do dekoracji

 

Cukier rozpuść w garnku, zalej śmietanką, dodaj miąższ oraz laskę wanilii i gotuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj masło oraz brandy.

Banany pokrój w dość grube plastry i dodaj do ciepłego sosu. Wszystko przelej do miseczek, nałóż lody waniliowe, po wierzchu posyp kruszonymi ciasteczkami, wymieszanymi z posiekaną czekoladą. Udekoruj miętą i od razu podawaj.

 

KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 16Dodaj nowy wątek
15:22 | 04.01.2014
Jak się można do programu zgłosić?
dodał: Asiulka Odpowiedz
Jak się można do programu zgłosić? :)
18:10 | 22.07.2013
Odc. 18: Iza i Mariusz – kuchnia studencka
dodał: owoc Odpowiedz
Lubiłam oglądać ten program, aż do odcinka 18, który właśnie widziałam. Ignorancja prowadzącego była w nim aż żenująca. Zero znajomości warunków polskich studentów... Nie wiem czy to miało być zabawne, ale wyszło śmieszne. Danie "na kieszeń studenta" było raczej "na kieszeń studenta z bogatymi rodzicami" niż przeciętnej osoby na studiach. Komentarz na temat choćby oliwy czy kuchenek, które "na pewno znajdują się w pokojach ogólnych" też woła o pomstę do nieba. Radze następnym razem zapoznać się najpierw z realiami zanim będziemy się wypowiadać i komentować sytuacje innych jak tu studentów, którzy często i to zwłaszcza w akademikach nie mają wcale lekkiego życia.
14:30 | 29.06.2013
przepisy
dodał: krzys Odpowiedz
przepisy na stronie ewy wachowicz
17:00 | 12.12.2012
Gdzie...?
dodał: maaaaartuuuu Odpowiedz
Gdzie można znaleźć przepis na tą pizze z pomidorami i kiałbasą pepperoni... ?
09:26 | 24.11.2012
przepisy
dodał: jolka Odpowiedz
Witam Państwa. Proszę o podanie żródła przepisów z Państwa programów. Z poważaniem. Jolanta.K.
15:44 | 16.11.2012
przepisy
dodał: basia Odpowiedz
w każdym odcinku pojawia się informacja że przepis znajdziecie na naszej stronie, tylko ja nie mogę go odszukać albo nie umiem :)
16:09 | 14.08.2012
przepis
dodał: sylwia Odpowiedz
Ostatnio był pokazany deser całkiem łatwy do zrobienia ale gdzie mozna znalejsc na niego przepis ??
19:30 | 14.04.2012
Przepisy
dodał: Syla Odpowiedz
Czy mozna gdzies dostac przepisy z programu?
11:47 | 27.04.2012
Odp.: Przepisy
dodał: wiolka
Też jestem ciekawa gdzie można znaleść przepisy. Dzis obejrzałam 5 odcinek i bardzo mnie interesuje przepis na łososia
12:45 | 16.06.2012
Odp.: Przepisy
dodał: elex
gdzie mozna zanlaeac przepisy w trakcie programu pisze przepisy na stronie tylko jakiej
16:58 | 27.08.2012
Odp.: Przepisy
dodał: ewaaaa
znalazłam przepisy na stronie www.ewawachowicz.pl
10:42 | 05.10.2012
Odp.: Przepisy
dodał: wojtek
witam, gdzie mogę zanleźć przepis z odcinka 12???
10:47 | 05.10.2012
Odp.: Przepisy
dodał: wojtek
Witam, istnieje szansa na zanlezienie przepisu z odcinka nr 12???
17:30 | 24.03.2013
Odp.: Przepisy
dodał: nick
gdzie moge znalesc przepis na tiramisu
19:28 | 07.04.2012
Przez żołądek do serca
dodał: Helena Odpowiedz
Brawo ! ciekawe czekam na dalsze odcinki
16:49 | 09.12.2012
Odp.: Przez żołądek do serca
dodał: aaaaaaaaaaaa
przepisy na ewawachowicz.pl